Választásokat írt ki a szudáni katonai tanács

A szudáni átmeneti katonai tanács kedden bejelentette, hogy felmondta a fő ellenzéki koalícióval megkötött összes megállapodását, és kilenc hónapon belül megtartandó választásokat írt ki.

A biztonsági erők hétfőn felszámolták a hadsereg ellen csaknem két hónapja tüntetők táborát Kartúm központjában, a műveletben a legfrissebb adatok szerint 35 ember meghalt és mintegy száz megsebesült – közölte a szudáni ellenzékhez köthető orvosi bizottság. A SUNA állami hírügynökség jelentése szerint a szudáni főügyész bizottságot hozott létre a védelmi minisztérium épületénél történt erőszakos cselekmények kivizsgálására.

A konfliktus eszkalálódása miatt Németország és Nagy-Britannia indítványozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén vitassák meg Szudán ügyét. Az ülést várhatóan kedd délután, zárt ajtók mögött tartják.

A tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) korábban bejelentette, hogy minden politikai érintkezést felfüggeszt az átmeneti katonai tanáccsal (TMC).

Kartúm, 2019. június 3.
Szudáni zászlót viselő férfi égő úttorlaszoknál, az ország haderejének kartúmi főparancsnoksága közelében 2019. június 3-án, miután a hadsereg megkezdte a demokratikus átmenet végrehajtására polgári kormányzást követelő ülőtüntetés feloszlatását. A biztonsági erők könnygázt vetettek be a hetek óta tiltakozók ellen, és tüzet nyitottak rájuk.
MTI/AP

A tüntetők április 6-án – öt nappal Omar el-Besír volt elnök megbuktatása előtt – táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Azóta követelték, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak.

Öt hét után azonban megrekedtek a tárgyalások a katonai tanács és a Szabadság és Változás Erői (DFCF) között – főleg azon különböztek össze, hogy a három évre tervezett átmeneti időszakban katonák vagy civilek irányítsák elsősorban az országot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »