Nem sikerül a békés politikai átmenet Szudánban

A szudáni demokráciapárti tüntetők a hadsereg előző napi, legalább 35 halálos áldozatot követelő rajtaütése után kedden is folytatták a tiltakozást a katonai vezetés ellen. A főváros, Kartúm körül szórványosan kialakult tüntetéseken számos összecsapás tört ki katonák és tüntetők között.

A tüntetések szervezői szerint az összecsapásokban legalább két ember meghalt. Egyikük egy 14 éves fiú, akit fejbe lőttek egy tiltakozáson, míg a másik áldozat egy nő, akit otthonában eltalált a biztonsági erők egyik eltévedt lövedéke.

Az AP amerikai hírügynökségnek aktivisták azt mondták, hogy a biztonsági erők nagy számban vonultak ki és járőröztek a főutak mentén. A hírügynökség szerint a rajtaütéseket a szudáni gyorsreagálású erők (RSF) nevű elitegység vezeti, amelynek tagjai – emberi jogi csoportok szerint – szexuális erőszakot, valamint kínzásokat követtek el, és civileket mészároltak le az ország darfúri régiójában.

A legsúlyosabb összecsapások Bahri kerületben törtek ki. Helyi fiatalok kisebb úttorlaszokat emeltek kövekből és fémkerítésekből, az RSF harcosainak azonban sikerült behatolniuk, majd könnygázt és éles lőszert vetettek be – mondta az egyik tüntető. „Legalább nyolc ember, köztük egy ötéves gyerek kapott lőtt sebet az összecsapások során” – közölte Nazím Szarrádzs, az egyik vezető aktivista.

Kartúm, 2019. május 23.
A demokratikus átmenet végrehajtására polgári kormányzást követelő tüntetők a hadsereg kartúmi főparancsnoksága előtt 2019. május 22-én. Szudánt az átmeneti katonai tanács irányítja azóta, hogy a hadsereg április 11-én elmozdította a hatalomból az afrikai országot csaknem 30 éven át vezető Omar el-Besír volt elnököt.
MTI/EPA/Amel Pain

„Nincs más választásunk, mint folytatni a tüntetéseket és a polgári engedetlenséget a katonai tanács bukásáig” – mondta Mohamed Juszuf al-Musztafa, a tiltakozásokat vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) szóvivője.

Musztafa azzal a kéréssel fordult a nemzetközi közösséghez és az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT), hogy ne ismerjék el se Abdel-Fattáh al-Burhánit – az országot jelenleg irányító átmeneti katonai tanács (TMC) vezetőjét -, se a katonai hatóságokat, továbbá gyakoroljanak nyomást a tábornokokra, hogy adják át a hatalmat egy civil vezetésű kormánynak. A BT kedden zárt ajtók mögött vitázott a szudáni hadsereg hétfői rajtaütéséről.

  • Megint Kína és Oroszország vétózott a BT-ben
A szudáni helyzet miatt Németország és Nagy-Britannia indítványozta az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését, és határozattervezetet terjesztett be, amely elítélte volna a civilek megölését, követelte volna az erőszakcselekmények beszüntetését, és felszólította volna az országot vezető átmeneti katonai tanácsot és a tüntetőket, hogy békés úton oldják meg a belpolitikai válságot.

Kína azonban határozottan ellenezte a szövegtervezetet, Oroszország pedig ragaszkodott ahhoz, hogy várják meg az Afrikai Unió véleményét a kérdésben – közölték diplomaták, akik részt vettek a zárt ajtók mögötti ülésen. Dmitrij Poljanszkij orosz nagykövet az ülés után újságíróknak azt mondta: a tervezet kiegyensúlyozatlan volt, pedig egy ilyen helyzetben „nagyon óvatosnak kell lenni, mert könnyen elmérgesedhet”.

Szudánban az átmeneti katonai tanács kedden bejelentette, hogy felmondta a fő ellenzéki koalícióval megkötött összes megállapodását, és kilenc hónapon belül megtartandó választásokat írt ki. A demokráciapárti tüntetők elutasították ezt, és folytatták a tiltakozásokat. A Kartúm körül kialakult újabb tüntetéseken számos összecsapás tört ki katonák és tüntetők között. Egy ellenzéki orvoscsoport szerda hajnali közlése szerint a tüntetők táborának felszámolása óta 60 embert öltek meg erőszakcselekményekben a fővárosban és környékén.

A tüntetők április 6-án – öt nappal Omar el-Besír volt elnök megbuktatása előtt – táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Azóta követelték, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak.

Öt hét után azonban megrekedtek a tárgyalások a katonai tanács és a Szabadság és Változás Erői (DFCF) között, főleg azzal kapcsolatban, hogy a három évre tervezett átmeneti időszakban katonák vagy civilek irányítsák elsősorban az országot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/AFP/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »