Moszkva elítélte Teheránt az atomalku megszegése miatt

Oroszország felszólítja Iránt, hogy tanúsítson önmérsékletet a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodással kapcsolatban kialakult helyzetben, és tartsa be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) adott garanciákról szóló egyezmény kulcsfontosságú rendelkezéseit – közölte kedden egy sajtótájékoztatón Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

„Felszólítjuk iráni kollégáinkat, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, semmi esetre se adják át magukat az érzelmeknek, és tartsák be a NAÜ-nek adott garanciákról szóló egyezmény és a szerződés kiegészítő jegyzőkönyvének kulcsfontosságú rendelkezéseit” – mondta a tárcavezető.

Lavrov így válaszolt arra a kérdésre, amelyet azzal kapcsolatban tettek fel neki, hogy hétfői jelentések szerint az alacsonyan dúsított iráni uránkészlet mennyisége meghaladta a 2015-ös atomalkuban kiszabott 300 kilogrammos felső határt.

Felszólítjuk az európai kollégákat, hogy mindezek ellenére tartsák be ígéreteiket, vállalásaikat, és érjék el, hogy az általuk létrehozott mechanizmus (Instex) valóban hatásos legyen, biztosítva azokat a jogokat, amelyek az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának megfelelően megilletik Iránt a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok területén” – mondta Lavrov. „Enélkül nagyon nehéz lesz értelmes és eredményes párbeszédet folytatni a Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA, az atomalku hivatalos neve) betartása érdekében” – tette hozzá.

Az Instex nevű, nem dolláralapú kereskedelmi csatornát az európai országok hozták létre azért, hogy a szankciókat kikerülve üzletelhessenek Iránnal.

A 300 kilogrammos határ túllépésével kapcsolatban hétfőn Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes sajnálkozását fejezte ki, de óva intett attól, hogy túlzott jelentőséget tulajdonítsanak ennek az iráni lépésnek.
A szerződésben részes országok, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és Irán vezető tisztségviselői a múlt pénteken megbeszélést folytattak az atomalku megmentése érdekében. A fórumon Irán közölte, hogy az európai országok nagyon kevés kereskedelmi támogatást ajánlottak neki cserébe azért, hogy elálljon a készletek meghaladásáról szóló tervétől. Teherán lépése válasz arra, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, és azóta több szankciót is életbe léptetett az iszlám köztársasággal szemben.
Teherán egy évvel később, 2019. május 8-án jelezte, hogy a szerződés többi aláírójának hatvan napja van arra, hogy segítsen kivédeni az amerikai büntetőintézkedések hatásait, és ezzel megmentse az atomalkut.

A mintegy négy éve megkötött többhatalmi megállapodás feloldotta az Irán elleni nemzetközi szankciók többségét, amiért Teherán cserébe korlátozásokat fogadott el atomprogramjának végrehajtásában.

Forrás: MTI / TASZSZ

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek