Putyin idén még nem engedi szabadon az olajpiacot

Oroszország megegyezett Szaúd-Arábiával arról, hogy további hat-kilenc hónappal meghosszabbítják az olajkitermelést korlátozó megállapodás hatályát, amelyet a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik kötöttek tavaly decemberben – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton Oszakában.

Putyin a szaúdi koronaherceggel, Mohammed bin Szalmánnal folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón elmondta: a vasárnap lejáró megállapodást jelenlegi formájában hosszabbítják meg. Arról még dönteni kell, hogy hat vagy kilenc hónapra szóljon majd a hosszabbítás – tette hozzá.

Osaka, 2019. június 29. Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtóértekezlete a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 oszakai csúcstalálkozójának második napján. MTI/EPA/AFP pool/Jurij Kadobnov

Az olajkartellt és az azon kívüli szövetségeseiket tömörítő OPEC+ csoport július 1-jén és 2-án ülésezik Bécsben és dönt arról hivatalosan, hogy fenntartja-e a megállapodást, amelynek alapján január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél évre az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében.

Az OPEC és szövetségesei biztosítják a világ kőolajtermelésének nagyjából felét. Először 2016 decemberében állapodtak meg arról, hogy a következő év január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében. Ez a többször meghosszabbított egyezség tavaly júliusig volt érvényben.

Oroszország támogatása azt jelzi, hogy az OPEC+ csoport ülésén könnyen döntés születhet az ügyben, ha a harmadik legnagyobb OPEC-kitermelő Irán is a hosszabbítás mellé áll.

Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter úgy vélte, az OPEC legtöbb tagállama – beleértve Iránt is – már kifejezte támogatását a hosszabbítás iránt. Az orosz miniszter szerint előnyösebb lenne, ha a megállapodás a téli időszakban is hatályban lenne, ezért a hat helyett a kilenc hónapos hosszabbítást támogatja.

Novak korábban azt mondta, hogy a kőolaj kitermelését korlátozó megállapodás sikeres példa az olajpiacok stabilizálását célzó nemzetközi együttműködésre, és az együttműködés folytatása fontosabb, mint valaha volt.

  • Előzmények:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »