Oroszország egyre több olajat exportál az USA-ba

Jelentősen nőtt az Egyesült Államokba irányuló orosz olajexport, helyettesítve a kieső venezuelai szállításokat.

A Bloomberg jelentése szerint május első felében 13 tanker közel 5 millió hordó orosz kőolajat és olajterméket szállított az Egyesült Államokba, amely felé további hajók tartanak orosz kőolajjal. A hírügynökség idézte a Caracas Capital Markets egyik elemzőjét, aki szerint az amerikai olajfeldolgozók egy hónap alatt akár háromszorosára növelhetik az orosz olajszállítmányok fogadását.

Oroszország az idei első két hónapban csaknem 16 millió hordó kőolajat és olajterméket exportált az Egyesült Államokba az egy évvel korábbi 20 millió hordó után.

Venezuela, amelynek több kőolaja van, mint Szaúd-Arábiának, márciusban napi 740 ezer hordó kőolajat termelt ki, és ezzel a vezető helyről a negyedikre csúszott vissza Dél-Amerikában. Olyan ország is megelőzi, mint Kolumbia, amelynek az olajtartaléka csupán 1 százaléka Venezueláénak, a termelése viszont napi 884 815 hordó volt márciusban.

Venezuela tavaly napi átlagban 1,354 millió hordó kőolajat termelt, 69 éve a legkevesebbet. 2015-ben még napi mintegy 2,7 millió hordó volt a venezuelai olajtermelés.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Venezuela, amely a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, történetének legsúlyosabb alkotmányos, politikai és gazdasági válságát éli. Az ország szinte kizárólag kőolajat exportál, és az olaj árának esése, valamint a korrupció miatt a gazdaság összeomlott, elszabadult az infláció.

Washington januárban vetett ki korábbiaknál is szigorúbb szankciókat a PDVSA venezuelai állami olajtársaságra, ami azonnali drasztikus csökkenést idézett elő az OPEC-tagország olajszállításaiban legnagyobb felvevőpiacára, az Egyesült Államokba. Májusban valószínűleg a nullára csökkent a venezuelai olajexport, mivel április végén lejárt az amerikai vállalatok érvényben lévő szállítási szerződéseire adott haladék. Április 28-tól amerikai vásárlók, kereskedők és közvetítők részvételével már semmilyen venezuelai olajüzletet nem lehet lebonyolítani.

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »