Bár pártja támogatja Webert, egyre kisebb esélye van az EB-elnöki tisztségre

Továbbra is kiáll Manfred Weber európai bizottsági elnökké jelölése mellett a bajor politikus pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU), a péntek hajnalban véget ért európai uniós csúcstalálkozóról a német sajtóban megjelent első értékelések szerint viszont már nemigen van esélye a tisztség megszerzésére.

Az Európai Unió tagállami vezetőinek megállapodás nélkül véget ért brüsszeli csúcstalálkozója „csalódást keltő” – írta Markus Söder bajor kormányfő, a CSU elnöke a Twitteren, hozzátéve, hogy „Manfred Weber az Európai Bizottság demokratikusan legitimált elnöke”, hiszen „ő és az Európai Néppárt (EPP) szerezte a legtöbb szavazatot”.

„Egyértelműen kiállunk Manfred Weber mellett, a szocialistáknak és a liberálisoknak véget kell vetniük a blokádnak, különben a demokratikus Európa saját magát gyengíti” – írta Söder, utalva arra, hogy csütörtökön, az EU-csúcs előtt az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata és liberális frakciója is jelezte, hogy nem szavaznák meg a néppárti Webert bizottsági elnöknek, ha őt jelölné a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács (ET).

„Botrány, amit Weber úrral művelnek, nem ezt érdemli, és én védeni fogom a végsőkig” – értékelte a fejleményt Joseph Daul, az EPP elnöke a Die Welt című lap beszámolója szerint, amelynek alapján a csütörtök nem Weber napja volt, ügye nem áll jól, de még nem veszett el.

München, 2019. május 27.
Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az európai parlamenti választások után Münchenben 2019. május 27-én.
MTI/EPA/Philipp Guelland

A Die Welt rámutatott, hogy nemcsak az EP-ben, hanem az Európai Tanácsban is „blokkolják” egymást az EPP EP-választási csúcsjelöltje mellett kardoskodó és a Weber vezette bizottság gondolatát elutasító erők. Erről Emmanuel Macron francia elnök „gondoskodott”, Angela Merkel német kancellár így elveszítette a francia államfővel folytatott hatalmi küzdelem első fordulóját.

„A Merkel-Marcon mérkőzés állása 0:1” – írta a Die Welt, megjegyezve, hogy „mérgezett a légkör” a német és a francia vezető viszonyában, és Berlinben „bizarr provokációként” élték meg Macron javaslatát, miszerint Weber helyett inkább Merkelt kellene megválasztani bizottsági elnöknek, amely javaslatot a francia államfő annak tudatában tette, hogy a német kormányfő rövidesen vissza akar vonulni a politikából.

Azonban a „brüsszeli bazárban” még nem ért véget az egyezkedés, a Merkel-Macron összecsapás „fináléja” június 30-án lesz, amikor dönteni kellene mind az öt megüresedő uniós vezetői tisztség (bizottsági elnök, ET-elnök, EP-elnök, kül- és biztonságpolitikai főképviselő, az Európai Központi Bank elnöke) betöltéséről.

Egy másik vezető lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint viszont Webernek már szinte semmi esélye sincsen. „Pillanatnyilag valójában csak az szól mellette, hogy a neve hivatalosan még nem került le a napirendről” – írta a FAZ, megjegyezve: árulkodó, hogy Merkel már nem is beszélt róla az EU-csúcs után tartott tájékoztatóján, és azt hangsúlyozta, hogy az ET nem akar „válságot” a tanács és a parlament közötti viszonyban.

Az EP szociáldemokratáinak és liberálisainak „teljes fordulatot” kellene végrehajtaniuk, hogy Weber végül mégis megszerezze a bizottsági elnöki tisztséget, ami az utóbbi napok után nemigen elképzelhető – emelte ki a FAZ.

Hasonlóan értékelte a történteket az ARD országos köztelevízió is, amely Fogyatkoznak Weber esélyei címmel közölt összefoglalót az „EU-s tisztségpóker” állásáról, míg a Focus Online hírportál Merkelnek nincsenek jó lapjai – hiányoznak az ászok címmel közölt kommentárt, amelyben a szerző, Gabor Steingart kiemelte: a kártyaasztalnál mindenki tudja, hogy „Angela Merkel a legtöbbször blöfföl”, és még sohasem tudott vezető uniós tisztségbe juttatni német jelöltet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Manfred Weber szorult helyzetben van ugyan, de még nem „végezték ki” a jelöltségét, legalább egy újabb európai uniós csúcstalálkozó kell ahhoz, hogy pártja hivatalosan is elengedje a kezét – írta pénteken a Financial Times (FT) című brit napilap.

Az üzleti-politikai újság névtelenséget kérő diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a teljes csúcsjelölti rendszer a tönk szélére jutott, Weber bukása pedig magával rántaná két riválisát, a szociáldemokrata listavezetőt, Frans Timmermanst, illetve a liberális-centrista jelöltet, Margrethe Vestagert is.

Szakértők azt remélik, hogy a jövő vasárnapi rendkívül EU-csúcson sikerül megállapodásra jutni a tisztújításról, miután több tagországi vezetőnek, például Angela Merkel német kancellárnak és Emmanuel Macron francia elnöknek lesz alkalma szűkkörűen egyeztetni a G20-as országcsoport június 28-29-i japán csúcsértekezletén, mások szerint viszont ennél is tovább húzódhat a folyamat.

Forrás: MTI

Friss hírek