Moszkva szerint Washington háborút provokál Iránnal

Az Egyesült Államok Iránnal szemben tett lépései háború kiprovokálását célozzák – állította Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak kedden Moszkvában.

„Hosszú ideje tanúi vagyunk azoknak a nem szűnő kísérleteknek, hogy az Egyesült Államok fokozza az Iránra nehezedő politikai, pszichológiai, gazdasági és katonai nyomást. Ezt nem lehet másképp értelmezni, mint a háború kiprovokálását célzó tudatos irányvonalként” – fogalmazott a magas rangú diplomata.

Úgy vélekedett, Washingtonnak ahhoz, hogy bebizonyítsa, valóban elejét akarja venni egy háborúnak, le kellene mondania Perzsa-öböl térségében állomásozó kontingensének megerősítéséről, valamint arról, hogy az Iránra való nyomásgyakorlásra ösztönözze szövetségeseit. A helyettes tárcavezető szerint Moszkva abból indul ki, hogy – noha erről még nem született végleges döntés – a régióban meg fogják erősíteni az amerikai katonai jelenlétet.

Rjabkov szerint a 2015-ben megkötött iráni atomalku sorsa nagyrészt attól függ, milyen álláspontra helyezkednek majd a megállapodás európai részesei, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország. Mint mondta, Moszkva mind velük, mind Iránnal együttműködik, de egyelőre nyitott kérdés, hogy sikerül-e észszerű alternatívát felkínálni azzal a tendenciával szemben, hogy minden fél folyamatosan emeli a tétet.

Rámutatott, hogy nem sikerült kitűzni a közös átfogó cselekvési terv – az iráni atomalku – végrehatását felügyelő közös bizottság ülésének időpontját.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Oroszország arra számít, hogy Irán tartani fogja magát a nukleáris programjáról megkötött megállapodásokhoz. Mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz és Haszan Róháni iráni elnök két nappal ezelőtti találkozóján is erről volt szó.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója Ufában reményét fejezte ki, hogy a Hormuzi-szoros környékén kialakult helyzet nem fajul el a katonai konfliktusig és sikerül beazonosítani az Ománi-öbölben történt „nagyon veszélyes incidens” valódi felelőseit.

Múlt csütörtökön az Ománi-öbölben támadás ért két tankhajót, aminek elkövetéséért az Egyesült Államok Iránt tette felelőssé. Teherán viszont tagadja, hogy köze lett volna az incidenshez.

Sajtótájékoztatóján Rjabkov megismételte, hogy Oroszország nem fog elsőként szárazföldi állomásoztatású, nukleáris töltet hordozására alkalmas közepes hatótávolságú rakétákat telepíteni, de válaszlépésként készen áll erre, ha az Egyesült Államok megteszi ezt a lépést.

Forrás: MTI

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »