Irán nem akar az USA-val tárgyalni, inkább ellenáll

Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője keddi beszédében leszögezte, hogy országa az Egyesült Államok követelései és nyomása ellenére sem adja fel rakétafejlesztési programját.

Hamenei az Iráni Iszlám Köztársaság megalapítója, Ruhollah Moszavi Khomeini nagyajatollah halálának évfordulóján beszélt erről az 1989-ben elhunyt vallási vezető mauzóleumában. Az Egyesült Államok megnevezését mellőzve Hamenei azt mondta, hogy “a helytállás és az ellenállás az egyetlen módja annak, hogy elhárítsák az ellenség túlzó követeléseit és erőszakoskodását”.

“Az ellenállásnak ára van, de a megadásnak még nagyobb az ára” – tette hozzá.

Washingtonban “tudják, hogy a rakétaprogrammal Irán elérte az elrettentés szintjét (…), és ettől akarnak megfosztani minket, de ez soha sem fog sikerülni” – mondta. Hamenei azt is kijelentette, hogy Iránt nem csapják be Donald Trump amerikai elnök tárgyalási ígéretei.

Az iráni legfőbb vezető hivatala által közreadott képen Ali Hamenei ajatollah beszédet mond a korábbi legfőbb vezető, Ruhollah Moszavi Khomeini nagyajatollah halálának 30. évfordulóján Teheránban, 2019. június 4-én. EPA/IRAN SUPREME LEADER OFFICE

Az Egyesült Államoknak először vissza kell térnie a felmondott atomegyezményhez, vissza kell vonnia az Irán ellen hozott büntető intézkedéseket, és csak utána lehet tárgyalni – mondta Hamenei az állami televízióban közvetített beszédében.

Hamenei kijelentése gyakorlatilag válasz arra a vasárnapi amerikai felvetésre, miszerint az Egyesült Államok kész előfeltételek nélkül tárgyalni Iránnal annak érdekében, hogy enyhüljön a feszültség a két ország között.

Washington egy éve hátrált ki az iráni atomalkuként ismert többhatalmi szerződésből, amelyet Trump rossznak minősített, egyebek között azért, mert nem rendelkezett az iráni rakétafejlesztési program korlátozásáról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP

Felkapott hírek

Friss hírek

Csődvédelmet kért a CSA

Csődvédelmet kért a CSA cseh légitársaság a pénteken publikált közleménye szerint. A cég a honlapján megjelent közleményben jelentette be, hogy a prágai cégbíróságon fizetésképtelenné válás miatt csődöt jelentett, mivel lejárt az állami hitelgarancia.

Read More »