Az ökopárt Németország vezető politikai erejévé nőtte ki magát

Egyre több felmérésben előzik meg a német Zöldek a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségét, amely évtizedekig az első helyet foglalta el a közvélemény-kutatásokban és a választásokon. A Zöldek népszerűsége egy szerdán ismertetett felmérés szerint is történelmi csúcsra emelkedett, a baloldali irányultságú ökopárt így előlépett Németország vezető politikai erejévé.

Az Insa közvélemény-kutató társaság adatai szerint a Zöldek a szavazatok 26,5 százalékát szereznék meg, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás. Ez a legmagasabb érték az Insa méréseinek történetében, 1,5 százalékpontos növekedés az előző, egy héttel korábban elvégzett adatfelvételhez képest, és csaknem a háromszorosa az előző, 2017-ben tartott Bundestag-választáson elért 8,9 százaléknak.

A Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) kormányzó CDU/CSU támogatottsága 2 százalékponttal 24 százalékra süllyedt, csaknem 10 százalékponttal elmarad a 2017-es 32,9 százaléktól.

Az ellenzéki Zöldek népszerűsége a májusban tartott európai parlamenti (EP-) választás óta ugrott meg. A május 26-án tartott választáson a szavazatok 20,5 százalékát gyűjtötték össze, támogatottságukat csaknem megduplázták az előző, 2014-es EP-választáson elért 10,7 százalékhoz képest, és a második helyet érték el a CDU/CSU mögött.

Azóta már három tekintélyes közvélemény-kutató intézet felmérésében végeztek az első helyen, átrendezve az évtizedek óta megszokott sorrendet. A legnagyobb példányszámú német lap, a Bild megbízásából dolgozó Insa mellett a politikai véleménykutatásokat az RTL csoport megrendelésére végző Forsa intézet mérése szerint is a Zöldek a legerősebb német párt, 27 százalékon állnak, míg a CDU/CSU 24 százalékon, az ARD országos köztelevízió felméréseit készítő Infratest dimap adatai alapján pedig 26 százalékos a támogatottságuk, szemben a 25 százalékon álló CDU/CSU-val.

Az átrendeződés új koalíciós lehetőségeket nyit meg – emelte ki a Bild. Ezen lehetőségek közös jellemzője, hogy a Zöldek megkerülhetetlenné váltak, a CDU/CSU és az SPD is csak velük együtt folytathatná a kormányzást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az Insa felmérése azt is kimutatta, hogy a németek minden eddiginél kevésbé elégedettek a CDU/CSU-SPD összetételű koalícióval. Mindössze 17,8 százalékuk elégedett, 59,1 százalék pedig elégedetlen a 2013 óta kormányzó – és a 2017-es Bundestag-választás nyomán újra megalakult – koalíció teljesítményével.

„Teljesen mindegy, hogy mit tesz a kormány, a németeknek egyszerűen elegük van belőle” – emelte ki a Bild, hozzátéve, hogy a májusi 26 százalékról 24 százalékra csökkent mindazok aránya, akik szerint a kormány jól végzi majd a munkáját a törvényhozási ciklus hátralévő részében, és 45-ről 48 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint Angela Merkel kancellár negyedik kormányától nem várható jó teljesítmény a hivatalosan 2021 őszéig tartó ciklus második felében.

A Bundestag többi pártjának támogatottsága csekély, 0,5-1 százalékpont közötti mértékben változott, az SPD 13 százalékon, a CDU/CSU-tól jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) 13,5 százalékon, az ellenzéki liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 9 százalékon, az SPD-től balra álló ellenzéki Die Linke (Baloldal) 7,5 százalékon áll az Insa felmérése szerint.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »