Pompeo: a Huawei-jel nem lehet megbízható hálózatot építeni

A kínai Huawei részvételével nem lehet megbízható újgenerációs (5G) távközlési hálózatokat kiépíteni, és az Egyesült Államok kormánya nem engedheti meg, hogy állampolgárainak magánjellegű adatai vagy biztonsági szempontból fontos információk megbízhatatlan hálózatokon keresztül áramoljanak – figyelmeztetett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken Berlinben.

Heiko Maas német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után Pompeo hangsúlyozta: gondoskodni kell arról, hogy az amerikai információk „ne a kínai kommunista pártnál kössenek ki”.

Minden ország „szuverén döntése”, hogy együttműködik-e a Huawei-jel, de mindenkinek meg kell fontolnia, hogy Washington megítélése szerint ez kezelhetetlen kockázatokhoz vezetne – fogalmazott, hozzátéve, hogy Kína az Egyesült Államok, Európa és valamennyi nyugati demokrácia biztonságát fenyegeti.

Az amerikai diplomácia tavaly áprilisban kinevezett vezetője először járt a német fővárosban. A bemutatkozó látogatást május elejére tervezték, de Pompeo szinte az utolsó pillanatban, a vizit napján lemondta, mégpedig az Irán körüli feszültségekre hivatkozva.

Berlin, 2019. május 31.
Heiko Maas német külügyminiszter (j) fogadja amerikai hivatali partnerét, Mike Pompeót Berlinben 2019. május 31-én.
MTI/AP/Pool/Markus Schreiber

Az amerikai külügyminiszter pénteken megbeszélést folytatott Angela Merkel kancellárral is. A találkozó előtt tett nyilatkozatában kiemelte, hogy Németország „fontos szövetséges és partner” az Egyesült Államok számára.

A kancellár azt mondta, hogy az Egyesült Államok Németország legfontosabb Európán kívüli partnere, és az is marad. Hozzátette, hogy egy sor kérdést meg kell tárgyalniuk, legfőképpen az iráni, az afganisztáni, a szíriai és a líbiai helyzetet, valamint az Oroszországgal és Ukrajnával kapcsolatos német-amerikai együttműködést.

Rövid sajtónyilatkozatukban Mike Pompeo és Angela Merkel sem tért ki a részletekre. A német külügyminiszterrel tartott tárgyalás utáni sajtótájékoztatón viszont mindkét fél kifejtette álláspontját, amelyek szavaik alapján nem változtak az utóbbi hónapokhoz képest, az amerikai és a német kormány viszonya így továbbra is hűvös, és számos ügyben a nézeteltérések a jellemzőek.

Így például a Huaweijel kapcsolatban Heiko Maas világossá tette, hogy a berlini vezetés nem kívánja eleve kizárni a kínai vállalkozást az 5G-hálózatok kiépítéséből. Mint mondta, a német kormány magas szintű biztonsági követelményeket határozott meg, és nem vehetnek részt a fejlesztésekben olyan cégek, amelyek nem tudják teljesíteni ezeket.

Iránnal kapcsolatban hangsúlyozta: a német és az amerikai kormány egyetért abban, hogy Teherán nem szerezhet atomfegyvert, de a német álláspont szerint ezt leginkább a perzsa állam atomprogramjáról kötött nemzetközi megállapodás révén lehet biztosítani, amelyből az Egyesült Államok kilépett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »