Horvátország felkészült az euró bevezetésére és a schengeni csatlakozásra

Horvátország felkészült az Európai Árfolyam-mechanizmusba (ERM) történő belépésre és a schengeni övezethez való csatlakozásra – hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken Zágrábban, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Szavai szerint lenyűgözte az, hogy Horvátország milyen gyorsan javítani tudott pénzügyi eredményein 2013-as EU-s belépése óta. „Nőtt a GDP, a gazdaság fejlődött, ami azt mutatja, hogy a horvátok szorgalmas nép, és az országot jól kormányozzák” – hangoztatta. Hozzátette: javaslatot fog tenni a bizottságnak, hogy Horvátország mielőbb csatlakozhasson a schengeni övezethez.

Kiemelte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy Zágráb sikeres legyen az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége alatt, amelyet Horvátország 2020. január 1-jén vesz át. Sajnálatát fejezte ki, hogy akkor már nem ő lesz az EB elnöke.

A horvát kormányfővel egyetértettek abban, hogy fenn kell tartani az európai perspektívát a nyugat-balkáni országok számára. Leszögezte, hogy ezért nemsokára megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával.

Juncker legutóbb 2004-ben járt Horvátországban. A bizottság elnöke mostani látogatásának első napján Dubrovnikba érkezett, ahol két fontos projektet tekintett meg: a dubrovniki repülőteret és a Peljesac-hidat – mindkettőt az Európai Unió támogatásával építik. Előbbire 155 millió eurót, utóbbira pedig 357 millió eurót hagyott jóvá korábban az Európai Bizottság.

Zágráb, 2019. június 7.
Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (j) és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ellép a díszsorfal előtt Zágrábban 2019. június 7-én. Juncker a nap folyamán találkozik Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfővel is.
MTI/EPA/Antonio Bat

Plenkovic arról beszélt: a brüsszeli politikus konkrét benyomást kapott arról, hogy az európai támogatások jó irányba változtatták meg Horvátországot.

A horvát kormányfő hangot adott azon reményének, hogy az EB elnöke pozitív javaslatot fogalmaz meg mandátumának végéig Horvátország schengeni övezethez való csatlakozásáról. Kiemelte, hogy Zágráb ezen a területen óriási munkát végzett, és már 240 millió eurót költött határai védelmének megerősítésére és fejlesztésére. Emellett célkitűzései közé tartozik, hogy az ország az EU Tanácsának soros elnöksége alatt csatlakozzon a szabad mozgását biztosító schengeni térséghez és az ERM-hez; utóbbiról a Európai Központi Banknak kell döntenie.

A sajtótájékoztatót követően Pelenkovic Junckerrel együtt Brüsszelbe utazik, ahol a három legnagyobb európai pártcsaládot, az Európai Néppártot (EPP), a szociáldemokratákat (S&D) és a liberálisokat (ALDE) képviselő uniós tagállami kormányfők – a horvát kormányfő mellett a lett, a spanyol, a portugál, a holland és a belga miniszterelnök – egyeztetnek az Európai Bizottság következő elnökéről.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »