Most, hogy lezárta a vizsgálatot, visszavonul Robert Mueller

Robert Mueller amerikai különleges vizsgálóbíró szerdán Washingtonban bejelentette, hogy bezárja irodáját, távozik az igazságügyi minisztériumból, és visszavonul a magánéletbe. Mueller ezt a két évvel ezelőtti kinevezése óta első nyilvános sajtónyilatkozatában közölte az igazságügyi minisztériumban.

Elmondta: azért döntött így, mert lezárta és összegezte a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt, feltételezett orosz beavatkozás, illetve Donald Trump elnök kampányának munkatársai és az oroszok közötti esetleges összejátszás vizsgálatát.

A márciusban William Barr igazságügyi miniszternek átadott, és a tárcavezető által áprilisban – részlegesen, szerkesztett változatban – nyilvánosságra hozott jelentés nem talált bizonyítékot Trump kampánycsapata és az oroszok összejátszására. Feltárta viszont, hogy az amerikai elnök megpróbálta ellenőrzése alá vonni a vizsgálatot, és kikényszeríteni Mueller távozását, hogy megszűnjön az igazságszolgáltatás esetleges akadályozása ügyében ellene indult vizsgálat.

Mueller kijelentette, hogy jelentése az ő „vallomása”, minden benne van, amit közölni akart, ennél többet nem szándékozik mondani, és a kongresszus előtt sem szeretne beszélni. A vizsgálóbírót az ellenzéki demokraták szerették volna meghallgatni a kongresszusban. Mostani rövid sajtótájékoztatóján kérdéseket sem lehetett feltenni neki. Mint mondta, a 448 oldalas jelentés önmagáért beszél.

Kitért arra is, hogy történtek-e kísérletek a vizsgálat akadályozására. Bár közvetlenül nem gyanúsította meg az elnököt a vizsgálatba való beavatkozással, nem is cáfolta ennek lehetőségét. Mint mondta, ha „a vizsgálatot végző csapat bizonyossággal kijelenthette volna, hogy az elnök nem követett el bűncselekményt, akkor ezt a jelentésben világossá tették volna”. Hangsúlyozta egyúttal, hogy az igazságszolgáltatás keretein belül nincs jogi lehetőség egy hivatalban lévő elnököt egy bűncselekmény miatt beperelni.

Jelentésében Mueller azt írta, hogy „számtalan kapcsolat volt Trump csapata és Oroszország képviselői között, de bűncselekményre nem találtak bizonyítékot”. Felsorolt különféle próbálkozásokat, melyekkel Trump megpróbálta befolyásolni a vizsgálatot. Végül azonban nyitva hagyta azt a kérdést, hogy Trump ezzel elkövette-e az igazságszolgáltatás akadályozásának bűncselekményét.

Washington, 2019. május 29.
A két évvel korábbi kinevezése óta első sajtóértekezletét tartja Robert Mueller amerikai különleges ügyész a washingtoni igazságügyi minisztériumban 2019. május 29-én. A Donald Trump amerikai elnök választási kampánycsapatának munkatársai és orosz tisztségviselők közötti esetleges összejátszást vizsgáló bizottságot irányító Mueller bejelentette, hogy a vizsgálat lezárulta miatt bezárja irodáját és távozik a minisztériumból.
MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Mueller sajtónyilatkozatára reagálva Donald Trump Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy „semmi sem változott, az ügy lezárult. Ha nincs elegendő bizonyíték, országunkban egy ember ártatlan”.

Nancy Pelosi demokrata párti képviselőházi elnök azt mondta, hogy a kongresszus továbbra is napirenden tartja a Trump elnök ellen hatalommal való visszaélés miatt folyó vizsgálatot, de nem említette az elnök elleni alkotmányos vádemelési eljárás (impeachment) megindítását.

Mueller nyilatkozata után több vezető demokrata politikus szólított fel erre, akik a kongresszusnak intézett közvetlen üzenetként értelmezték a vizsgálóbírónak azt a kijelentését, hogy egy hivatalban lévő elnök helytelen magatartása miatt az igazságszolgáltatás keretein kívül kell (alkotmányos) eljárást indítani.

Jerry Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata párti elnöke sajtóértekezletén azzal vádolta Trumpot, hogy hazudott a Mueller-jelentésről, és kijelentette, hogy ezek után a kongresszusra hárul Trump „bűncselekményeinek, hazugságainak és egyéb gaztetteinek” kivizsgálása, minthogy Mueller képtelennek bizonyult erre. Azonban kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy megindítana-e egy alkotmányos vádemelési eljárást. Csak annyit mondott, hogy „minden opció az asztalon van, semmit sem lehet kizárni”.

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »