Feloszlatja magát az izraeli parlament

Az izraeli parlament, a kneszet többsége a hétfő este rendezett előszavazáson elfogadta a kormányzó jobboldali Likud párt javaslatát a parlament feloszlatásáról – jelentette a 13-as izraeli kereskedelmi tévé hétfőn.

A százhúsz képviselőből hatvanöten – a Benjámin Netanjahut kormányfőnek javasló pártok képviselői – szavazták meg az április 9-én megválasztott kneszet feloszlatását. A témáról ismét szavaztak még hétfő éjjel első olvasatban, majd szerdán második és harmadik olvasatban – amivel már törvényerőre emelkedik -, de csak akkor, ha az ezzel megbízott Netanjahunak addig nem sikerül kormánykoalíciót alakítania.

A miniszterelnök hétfő este az izraeli tévékben egyenes adásban sugárzott beszédében fölöslegesnek és elkerülhetőnek nevezte az újabb előrehozott választásokat, s Avigdor Libermant, az öt mandátumot birtokló, jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) párt vezetőjét okolta a válságért. Egyben felszólította, hogy fogadja el a bevonulási törvény ügyében megszületett kompromisszumot, és lépjen be új, ötödik kabinetjébe.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy a szerdai határidő lejártáig még bőven van lehetőség koalíciós megállapodásokra, szerinte a szándék megléte esetén két perc alatt megszülethet a megoldás.

Jeruzsálem, 2019. április 30.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a Likud párt vezetője (középső első sor, b3) az április 9-i választások eredményeképpen létrejött parlament, a knesszet alakuló ülésén Jeruzsálemben 2019. április 30-án.
MTI/EPA/Abir Szultan

Előzőleg a kormányfő rövid megbeszélést folytatott Libermannal, de a tévé értesülése szerint alapvető nézeteltérésük miatt ez hamar megszakadt. A politikai szakértők szerint Netanjahu azért szavaztatja meg rendkívül gyorsan a kneszet feloszlatását, hogy ha szerdáig nem sikerül politikai megoldást találnia a kormányalakítási válságra, akkor a helyi törvények alapján Reuven Rivlin államelnök ne bízhasson meg helyette mást a kormányalakítással. A kneszetnek saját feloszlatásához csak hatvanegy képviselő szavazatára van szüksége.

Szerdáig akkor jöhet létre új kormány, ha Liberman mégis elfogadja az ultraortodoxok besorozásáról megszületett kompromisszumos megoldást, vagy ha Netanjahunak sikerül akár csak egy törvényhozót átcsábítania valamely ellenzéki párt soraiból, és ezzel hatvanegyre növeli támogatóinak számát a százhúsz tagú kneszetben.

Beni Ganz, a legnagyobb, Kék-fehér nevű ellenzéki centrista párt vezetője hétfőn felszólította Rivlint, hogy Netanjahu kudarca után adja át neki a kormányalakítás lehetőségét, miután pártja éppen annyi, vagyis harmincöt képviselői helyet szerzett a választásokon, mint Netanjahu pártja, a Likud.

Ha azonban a kneszet szerdán föloszlatja magát, akkor kérése okafogyottá válik, és a Likudból sem próbálhatja meg más politikus az új, esetleg vallásos pártok nélküli egységkormány létrehozását, noha másnak várhatóan jóval nagyobb esélye lenne rá, mivel a Kék-fehér bejelentette, hogy míg Netanjahuval korrupciós ügyei miatt nem lép koalícióra, a Likud párt bármely más vezetőjével szívesen tárgyalnának a koalícióról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A 13-as tévé szakértői szerint Netanjahu a korrupciós ügyek árnyékában igen sebezhetővé vált. Az ultraortodox pártok hatalmas összegeket követeltek támogatásáért, valamint az általa kért törvények megszavazásáért, amelyek mentelmi jogot biztosítottak volna a kormányfőnek, amikor benyújtják ellene a vádiratot.

A Likud a tévé szerint az új választásokra a törvény által meghirdetett feloszlatás utáni három hónapos intervallum legkorábbi időpontját, augusztus huszonhetedikét szeretné megszavaztatni, mert akkor az október elején esedékes meghallgatása után, a vádirat beadásáig Netanjahunak elég ideje lehet új kormányával megszavaztatni a jogi védelmét biztosító törvényeket.

Ezzel szemben Avigdor Liberman szeptember közepi időpontot javasol az újabb előrehozott választásokra, mert szerinte augusztus vége a nyári szabadságolások és a beiskolázások ideje, amikor a családoknak kevesebb lehetőségük van politikával és a választási kampánnyal foglalkozni.

Izraelben legutóbb április kilencedikén tartottak előrehozott parlamenti választásokat, amelyen Netanjahu vezetésével a Likud harmincöt mandátumot szerzett, és ennek nyomán a vallásos és a jobboldali pártok együtt hatvanöt fős parlamenti többsége Benjámin Netanjahut javasolta kormányfőnek.

Netanjahu fellélegezhet, ismét ő alakíthat kormányt Izraelben

Forrás: MTI

Friss hírek