Kubát is elérte a venezuelai áruhiány

Kubában tovább szigorították az üzletekben megvásárolható alapvető élelmiszerek és higiéniai termékek fejadagját. A csökkentés oka az, hogy a felére esett a Venezuelából Kubába érkező kőolaj mennyisége, Kuba pedig az olaj reexportálásából tesz szert devizabevételre.

A közép-amerikai, Venezuelához hasonlóan szocialista berendezkedésű országban jegyrendszer működik, és a legfontosabb termékeket csak meghatározott mennyiségben lehet megvásárolni. Betsy Diaz kubai belkereskedelmi miniszter szombaton bejelentette: tovább korlátozzák, hogy egy ember mennyi csirkét,  tojás, vajat, rizst, babot, étolajat, kolbászféléket, illetve például szappant, fogkrémet és mosószert vásárolhat.

A miniszter az intézkedést „pénzügyi feszültségekkel” indokolta, és mindezért a felelősséget az Egyesült Államokra hárította, mondván, a kereskedelmi embargó szigorítása okozta az áruhiányt. Elemezők szerint arról van szó, hogy jelentősen megcsappant, a felére esett a Venezuelából érkező kőolaj Kubába, amely azt reexportálta, és ezzel devizában tett szert bevételre.

A Venezuela és Kuba közötti bartermegállapodás értelmében a Venezuelába küldött orvosokért cserébe Kuba kőolajat kap.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A kubai belkereskedelmi miniszter szombaton azt mondta, hogy a korlátozás igazságosabb elosztást tesz lehetővé, többen jutnak hozzá ezekhez a termékekhez és elejét lehet venni a felhalmozásnak. Kuba élelmiszerszükségletének mintegy kétharmadát importálja, ennek az összege eléri a 2 milliárd dollárt.

Forrás: MTI/AP/TASZSZ/dpa/Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »