Maduro előrehozott választást javasolt a venezuelai ellenzéknek

A parlamenti választások előrehozását ajánlotta ellenzékének Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök egy hétfői rendezvényen.

„Van egy javaslatom az ellenzéknek: mérkőzzünk meg egymással szavazatok révén… rendezzünk előrehozott választást, hogy lássuk, ki kap több szavazatot, hogy lássuk, ki nyer” – mondta az elnök hívei előtt egy gyűlésen, amelyen Maduro újraválasztásának évfordulóját ünnepelték. Az ellenzéki jelöltek a választókra gyakorolt nyomás miatt illegitimnek nevezték a voksolást és a megismétlését követelték.

A parlamentben az ellenzéknek kétharmados többsége van, a mandátuma 2020-ig szól, de a legfelsőbb bíróság megnyirbálta hatásköreit, és 2016 óta minden általa elfogadott törvényt megvétózott. Maduro a nemzetgyűlés helyébe úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választatott meg, amely törvényalkotói hatáskörrel ruházta fel magát. Ebben a testületben az ellenzéknek nincs képviselője, mert bojkottálta a megválasztását.

Caracas, 2019. május 16.
Az elnöki sajtóiroda által közreadott képen Nicolás Maduro venezuelai elnök beszél egy kormányrendezvényen Caracasban 2019. május 15-én. Maduro bírálta Donald Trump amerikai elnököt, amiért az Egyesült Államok ezen a napon bejelentette, hogy teljesen megszünteti a közvetlen légiközlekedést Venezuelával az ottani politikai feszültségek miatti kockázatra hivatkozva.
MTI/EPA/Elnöki sajtóiroda

Maduro azt nem árulta el, hogy mikor lenne az előrehozott parlamenti választás, ha az ellenzék elfogadja javaslatát.

Beszédében „nagyon pozitívnak” minősítette a kormány és az ellenzék kapcsolatfelvételét, amelyben Norvégia volt a közvetítő. A felek oslói találkozójának a célja az érdemi párbeszéd megkezdése.

Az ellenzék vezetője, az önmagát államfőnek nyilvánító Juan Guaidó elismerte, hogy van érintkezés a kormány és az ellenzék között, de szerinte a párbeszédnek egyetlen célja lehet, mégpedig az, hogy Maduro kormányzata távozzék a hatalomból.

A caracasi rendezvénnyel párhuzamosan az alkotmányozó nemzetgyűlés egy rendelettel 2020. december 31-ig kiterjesztette saját mandátumát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/EFE/AP/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »