Vádemelés a venezuelai elnököt támogató tüntetők ellen

Vádat emeltek pénteken Washingtonban a Nicolás Maduro venezuelai elnököt támogató tüntetők ellen, akiket az előző napon vettek őrizetbe Venezuela washingtoni – jelenleg nem működő – nagykövetségének épületében, ugyanakkor ideiglenesen szabadlábra helyezték őket.

Négy emberről van szó, ők azt állították, hogy a venezuelai kormány “meghívására” tartózkodnak a épületben, így akarva megóvni a követséget Juan Guaidó ellenzéki vezetőtől és híveitől.

Az amerikai főváros Georgetown negyedében található nagykövetségi épület elvben zárva van, Maduro ugyanis még az év elején megszakította országa diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal, és hazarendelte az amerikai diplomáciai képviseletein dolgozó munkatársakat. Április elején a nagykövetség épületébe Madurót támogató tiltakozók nyomultak be, és már többször összetűzésbe kerültek az épület előtt Maduro ellen protestálókkal.

Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök egyik támogatója (k) és rendőrök a washingtoni venezuelai nagykövetségen, melyet a szimpatizánsok elfoglaltak 2019. május 13-án.
MTI/EPA/Erik S. Lesser

A most őrizetbe vett négy személy ellen vádat emeltek a rendvédelmi hatóságok védelmi funkciójának akadályozása címén, pénteken meg is jelentek a bíróság előtt.

Ann Wright, a Code Pink elnevezésű háborúellenes szervezet aktivistája (aki egyébként az Egyesült Államok hadseregének korábbi ezredese) a TASZSZ hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a bíróság ideiglenesen (a következő, június 12-ei tárgyalásig) szabadon bocsátotta a négy tüntetőt, vissza is adták útleveleiket, de teljesíteniük kell néhány feltételt. Így például nem mehetnek harminc méternél közelebb semmilyen objektumhoz, amely Venezuela tulajdonát képezi, ezenkívül hetente egyszer telefonon kell bejelentkezniük a hatóságoknál.

Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter még csütörtökön Twitteren reagált a letartóztatásra. Mint írta: ezzel a lépéssel az amerikai hatóságok megsértették a nemzetközi jogi bécsi egyezményt. A dél-amerikai ország diplomáciájának vezetője hozzátette: a tüntetők a caracasi kormány engedélyével tartózkodtak az épületben.

Arreaza pénteken a Telesur tévéadónak adott interjújában ugyanakkor egy kérdésre válaszolva azt mondta: Venezuela kész megkezdeni a tárgyalási folyamatot az amerikai hatóságokkal a kétoldalú kapcsolatok rendezéséről.

“Eljött a diplomáciai ideje, készek vagyunk tárgyalóasztalhoz ülni” – jelentette ki a venezuelai diplomácia vezetője.

 

Forrás: MTI / TASZSZ / Reuters

  • Kapcsolódó cikkeink:

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »