Fokozott figyelemre intették a Perzsa-öböl térségében közlekedő légitársaságokat

A Perzsa-öbölbeli veszélyekre figyelmeztették a tengeröböl felett közlekedő légitársaságokat szombaton amerikai diplomaták, és felhívták a figyelmet arra, hogy járataik téves azonosítás áldozataivá válhatnak az iráni-amerikai feszültségek közepette.

Az amerikai diplomáciai képviseletek az amerikai szövetségi légiforgalmi hatóság (FAA) figyelmeztetését közvetítették, hangsúlyozva azokat a kockázatokat, amelyeket a jelenlegi feszült helyzet jelent a világ légi forgalmában létfontosságú szerepet betöltő régióra.

A jelzés egyben emlékeztetés arra az 1988-as tragédiára, amikor az amerikai flotta Vincennes nevű cirkálója a Perzsa(Arab-)öböl felett lelőtte az iráni légitársaság egyik óriásgépét, fedélzetén 290 emberrel. Az amerikai hadihajó kapitánya az iráni Airbust összetévesztette egy F-14-es típusú elfogó vadászgéppel.
A térségbeli aggodalmak azt követően váltak ismét komollyá, hogy Irán bejelentette a 2015-ös atomalkuban vállalt egyes kötelezettségei teljesítésének korlátozását, a washingtoni Fehér Ház pedig hadihajókat és bombázó repülőgépeket vezényelt a régióba. Ennek oka egy feltételezett iráni fenyegetés, ami miatt az Egyesült Államok csökkentette a nélkülözhető követségi személyzet létszámát iraki diplomáciai képviseletén.

Ezzel egy időben az Egyesült Arab Emírségek hatóságai azt állították, hogy az ország partjai közelében szabotázsakció ért négy olajszállító hajót. Az Irán-barát jemeni felkelők pedig vállalták a felelősséget egy létfontosságú szaúd-arábiai olajvezeték elleni dróntámadás elkövetéséért.

Szaúd-Arábia közvetlenül Iránt vádolta a dróntámadásért, míg egy helyi lap, amely a szaúdi uralkodó családhoz kötődik, csütörtökön felszólította az Egyesült Államokat, hajtson végre „sebészi pontosságú” műveleteket az iráni főváros, Teherán ellen.

 

Forrás: MTI

 

  • További cikkeink a témában:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »