Irán nem vesztegeti az időt

Irán csütörtökön bejelentette, hogy megkezdte az előkészületeket a dúsított urán- és nehézvíztermelésének növelésére.

Behruz Kamalvandi, az iráni atomenergia-ügynökség szóvivője közölte, hogy a dúsított urán- és nehézvíz-gyártási ritmus és kapacitás növelésének folyamata azon a napon kezdődött, amelyen az elnök erre utasítást adott – írta az Isna iráni hírügynökség.

Haszan Róháni elnök május 8-án jelentette be, hogy Irán korlátozza a 2015-ben elfogadott többhatalmi megállapodás keretében vállalt egyes kötelezettségeinek végrehajtását, és a továbbiakban nem tartja magát a dúsított urán- és nehézvízkészletek korlátozására vonatkozó előírásokhoz. Róháni ezzel válaszolt Donald Trump amerikai elnök egy évvel korábban bejelentett döntésére, miszerint az Egyesült Államok egyoldalúan kilép a megállapodásból, és új szankciókat rendel el Iránnal szemben.

Irán, az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, valamint Németország több mint 10 évnyi tárgyalás után állapodott meg Teherán nukleáris programjának korlátozásáról. Ebben Irán nukleáris tevékenységeinek határozott idejű, de jelentős mérséklését fogadta el, cserébe a nemzetközi közösség pedig feloldotta az iszlám köztársaságot sújtó pénzügyi és kereskedelmi büntetőintézkedések többségét.

Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, Teherán ne legyen képes atomfegyver előállítására. A megállapodás értelmében Irán legfeljebb 130 tonna nehézvízzel és 300 kilogramm, 3,76 százalékra dúsított uránnal rendelkezhet. Az ezen felüli mennyiséget az országnak exportálnia kell. Az Egyesült Államok azonban nemrég megszüntette az urán és nehézvíz exportjára vonatkozó kivételes szabályozást, megnehezítve ezzel kivitelüket.

A szóvivő nyomatékosította, hogy amennyiben Irán túllépi a fenti értékeket, ez már nem az ő, hanem az egyezmény többi aláírójának problémája lesz.

Róháni a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy Irán további intézkedéseket fog hozni, amennyiben a többi aláíró fél nem teljesíti Teherán követelését. Az iráni elnök hatvan napot adott arra, hogy az aláíró felek valóra váltsák az iráni olaj- és pénzügyi szektor megvédéséről szóló ígéreteiket. Róháni mindazonáltal nem közölte, hogy Irán hány százalékosra dúsítaná a birtokában lévő uránt.

Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország és Kína szeretnék megőrizni a 2015-ös egyezményt, de nem tudják megakadályozni, hogy vállalataik nagy része – az amerikai büntetőintézkedésektől való félelmükben – ne szakítsák meg az Iránnal fennálló üzleti kapcsolataikat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »