Merkel az EU-t romboló áramlatokról beszélt a horvát EP-választási gyűlésen

Az Európai Unió közösségét szétrombolni akaró áramlatokról beszélt Angela Merkel német kancellár szombaton a horvát fővárosban a radikális jobboldali pártok milánói kampányzáró nagygyűlése kapcsán.

„Az Európai Unió az együttműködés mellett döntő országok szövetsége, de természetesen vannak olyan politikai áramlatok, amelyek megvetik az értékeket és megpróbálják szétrombolni a közösséget” – mondta Angela Merkel a horvát kormányfővel, Andrej Plenkoviccsal közös sajtótájékoztatóján.

Merkel a radikális jobboldali erők európai parlamenti választási kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolta a fentieket, majd hozzátette, hogy határozattan fel kell lépni ezekkel az erőkkel szemben.

A német kancellár nem kívánt azonban válaszolni arra az újságírói kérdésére, hogy mi a véleménye Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárnak, a koalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) botrányba keveredett elnökének ma bejelentett lemondásáról. Mint mondta, nem szólalhat meg Sebastian Kurz osztrák kancellár előtt. Hozzátette, hogy a helyzettel kapcsolatban meg kell várni, hogy mi fog történni Ausztriában.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa azért utazott a horvát fővárosba, hogy részt vegyen a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) EP-választási gyűlésén, amelyen Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) választási csúcsjelöltjével együtt fel is szólal.

Manfred Weber, a radikális jobboldali erők milánói kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban maga is nyilatkozott horvát újságíróknak. „Hiszünk az európai projektben és meg akarjuk erősíteni, ezért azok, akik nem hisznek Európa jövőjében, nem lehetnek a partnereink” – hangsúlyozta. A milánói esemény résztvevőinek el kell dönteniük, milyen irányban akarnak haladni – mondta, majd hozzátette: „Nem akarunk együttműködni olyanokkal, aki meg akarják semmisíteni Európát.”
Megismételte, hogy nem akar függeni az extrém jobboldali szavazatoktól, azokkal akar együttműködni, akik hisznek Európa jövőjében.

A ma esti kampányprogram előtt a német kancellár hivatalosan is találkozott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel, akivel tárgyalásokat folytatott a két ország gazdasági együttműködéséről, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségéről, amelyet 2020. január 1-jétől Horvátország lát el, és amelyet az év második felében Németország vesz majd át, továbbá Horvátország euró- és schengeni övezethez való csatlakozásáról.

Az EU nyugat-balkáni bővítésével kapcsolatban Merkel kiemelte: a Nyugat-Balkán európai integrációs perspektíváját elviekben támogatja, de a csatlakozási feltételeket minden országnak teljesíteni kell.
A német kancellár 2011-ben járt utoljára Horvátországba, akkor Jadranka Kosor jobboldali kormányfő meghívására.

Forrás: MTI

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »