Magatartási kódexet íratna alá a menekültekkel egy osztrák tartomány

Alsó-Ausztria tartomány a jövőben magatartási szabályokat szabna meg a menedékkérőknek „Bevándorlási tízparancsolat” néven. A javaslatot a szabadságpárti Gottfried Waldhäusl, az alsó-ausztriai tartományi kormány bevándorlási ügyekért felelős tagja ismertette hétfőn St. Pöltenben.

A magatartási szabályok gyűjteménye, amelyet a menedékkérőknek a jövőben alá kell írniuk, többek között olyan „parancsolatokat” tartalmaz, mint „Tanuld meg a német a nyelvet”, „Kövesd az osztrák törvényeket”, „A konfliktusokat erőszakmentesen oldd meg”, valamint „Tanúsíts hálát életed során Ausztria iránt”.

Waldhäusl sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a felsorolt szabályok ellen vétőket nem fenyegeti külön büntetés. Kiemelte továbbá, hogy a „parancsolatokat” pozitív szándék és a józan ész vezérelte. „Ezeknek az embereknek ideiglenes védelmet nyújtunk, s emellett mindazt, amire szükségük van. Ezért cserébe elvárunk egy bizonyos hálát” – tette hozzá. Mint mondta, minden menedékkérővel elsőként azt kell megértetni, hogy „Ausztria miként működik”.

Több párt is bírálta a javaslatot. Bernhard Ebner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) alsó-ausztriai vezetője szerint a menedékkérők így is átfogó felvilágosításban részesülnek jogaikról és kötelezettségeikről, amikor megérkeznek az országba. „Az új irat tartalmilag nem jelent semmi újat. Ez csak egy újabb reklámfogás” – emelte ki Ebner. Megjegyezte: „maga Waldhäusl is azt mondja, hogy az érintettek számára teljesen szankciómentes, s ezzel hatástalan lesz”.

Waldhäusl néhány hónapja azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a felnőtt kíséret nélkül úton lévő fiatalkorú migránsokat egy szögesdróttal körülvett és őrzött menekültszálláson helyeztette el. A fiatalok csak kísérettel hagyhatták el a létesítményt. Alsó-Ausztria néppárti tartományfőnöke, Johanna Mikl-Leitner – a fiatalkorúak jogvédelmével foglalkozó alsó-ausztriai gyermek és ifjúsági ügyvédség bírálatát követően – gondoskodott a fiatalok megfelelő intézményekbe történő áthelyezéséről.

Forrás: MTI/dpa/APA

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »