Durva bírságot szabott ki az EU egy söripari cégre

Trösztellenes szabályainak megszegése miatt az Európai Unió 200,5 millió euróra büntette a belgiumi székhelyű AB InBev söripari konszernt, mivel az az EU szerint pozíciójával visszaélve befolyásolta és korlátozta a határokon átnyúló sörértékesítést – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos tájékoztatása szerint a leuveni központú sörgyártó a megnövekedett verseny miatt az egyik legkedveltebb, Jupiler nevű márkáját a belgiuminál alacsonyabb áron értékesítette a szomszédos hollandiai szupermarketek és nagykereskedők számára.

Az AB InBev szándékos stratégiát folytatott annak korlátozása érdekében, hogy a Hollandiában alacsonyabb áron értékesített sört később behozzák Belgiumba. Célja az volt, hogy magasabb árakat tartson fenn Belgiumban a kevésbé drága termékek Hollandiából történő behozatalának korlátozásával – mondta.

Az uniós bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a sörgyártó 2009 februárjától 2016 októberéig kifejtett tevékenységével, visszaélve erőfölényével megszegte az unió trösztellenes szabályait, megfosztva ezzel a fogyasztókat az európai egységes piac egyik legfontosabb előnyétől, nevezetesen a nagyobb választék és jobb vásárlási feltételek lehetőségétől – közölte az uniós biztos.

A belga-brazil Anheuser-Busch InBev (AB InBev), a világ legnagyobb söripari konszernje. A sörgyártó 2016-ban egyesült legjelentősebb versenytársával, a második helyen álló SABMiller (SABM) céggel. Az AB InBev, a Heineken és a Carlsberg világméretekben lefedik a piacot, és a világ sörtermelésének több mint felét adják.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »