Irán részben felmondta az atomalkut

Irán nem teljesíti a 2015-ös atomalku keretében vállalt egyes kötelezettségeit, és erről értesítette a megállapodást aláíró nagyhatalmakat, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Kínát és Oroszországot – közölte szerdán az IRIB állami televízió.

A tájékoztatás szerint Haszan Róháni iráni államfő levelet írt azon országok diplomáciai képviselőinek, amelyek az Egyesült Államok atomalkuból történt kilépése után is úgy döntöttek, hogy tiszteletben tartják az Iránnal kötött megállapodást.

Az elnök azt mondta, Irán leállítja a 2015-ös atomalku két pontjának teljesítését, amelyek az ország birtokában lévő dúsított urán és nehézvíz eladására vonatkoznak. A mostani döntés hatvan nap múlva lép hatályba. Ezt az atomalku 26. és 36 cikke lehetővé teszi.

Teherán azt várja, hogy a hatvan nap alatt az atomalku többi aláírója intézkedjen vállalt kötelezettségeinek megtartásáról és teljesítéséről. „Hatvan napjuk van arra, hogy teljesítsék a banki szférára és az iráni olajjal folytatott kereskedelemre vonatkozó kötelezettségeiket. Amennyiben nem veszik figyelembe Irán érdekeit az adott időszak alatt, Irán leállítja az urándúsításra vonatkozó feltételeket, és folytatja az Arakban lévő nehézvizes reaktorának korszerűsítését” – fogalmazott.

Róháni szólt arról, hogy országa, a szerződés más aláíróinak tanácsára, egy évet várt, és addig is teljesítette vállalt kötelezettségeit. Tette ezt azután, hogy az Egyesült Államok egy évvel ezelőtt úgy határozott, hogy kivonul az atomalkuból. Az államfő hangsúlyozta, hogy Teherán továbbra is kész tárgyalni az atomalkuról, annak teljesítéséről. Róháni egyben az Európai Unió szemére vetette, hogy mindeddig nem volt képes teljesíteni az Iránnak gazdasági téren tett ígéreteit, elsősorban azokat, amelyek az amerikai szankciók megkerülésére vonatkoztak.

Ezt megelőzően, kedd éjjel Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kijelentette: Irán bizonyos önkéntes vállalásaitól el fog állni, de nem mondja fel a többhatalmi megállapodást. Az iráni diplomácia vezetője ezt azzal indokolta, hogy az egyezség többi részes állama nem volt képes ellenállni az Egyesült Államok nyomásának.

Hétfőn a sajtóban is olyan hírek kaptak szárnyra, miszerint a teheráni kormány az iráni nukleáris program korlátozását célzó megállapodás részleges felmondását tervezi. A hírügynökségi beszámolók alapján a részleges felmondás az egyezmény két rendelkezését érinti, de hogy ezek melyek lennének, azt nem közölték.

Irán is felmondhatja az atomalku egy részét

Irán több mint tíz évnyi tárgyalássorozat után 2015-ben állapodott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal atomprogramjának korlátozásáról, amiért cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az iszlám köztársasággal szemben bevezetett nemzetközi szankciók nagy részét.

Donald Trump amerikai elnök viszont tavaly májusban egyoldalúan kilépett az egyezségből arra hivatkozva, hogy a megállapodás nem korlátozza kellően Irán térségbeli terjeszkedését és ballisztikusrakéta-programját. Az Egyesült Államok ezzel egy időben az Iránt sújtó szankciókat is újból életbe léptette.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »