Putyintól vár segítséget az észak-koreai vezető

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Vlagyimir Putyin orosz elnök segítségét kérte legutóbbi csúcstalálkozójukon ahhoz, hogy segítsen érvényt szerezni országa álláspontjának az Egyesült Államoknál és Kínánál a megfeneklett nukleáris tárgyalásokat követően – derült ki a dél-koreai titkosszolgálat hétfői közleményéből.

Az észak-koreai és orosz vezető a távol-keleti Vlagyivosztokban találkozott a múlt hónap végén.

A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) a parlament hírszerzési bizottságát nemrég arról tájékoztatta, hogy Oroszország Észak-Korea atommentesítésének kérdésében osztja az Egyesült Államok nézetét, de érti Phenjan álláspontját a végrehajtás mikéntjének vonatkozásában. A NIS szerint ebből kitűnik, hogy Észak-Koreának és Oroszországnak egyezik a véleménye abban a megközelítésben, hogy szakaszos, egyre bővülő végrehajtásra van szükség.

Washington arra szólította fel Észak-Koreát, hogy még azelőtt tegyen mélyreható atommentesítési lépéseket, hogy ezért bármit is kapna cserébe.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A vlagyivosztoki orosz-észak-koreai csúcstalálkozóra azt követően került sor, hogy februárban eredménytelenül ért véget Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vietnami csúcstalálkozója. Washington ugyanis azt követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben számolja fel nukleáris arzenálját és ballisztikus rakétaprogramját.

A NIS szerint az, hogy az észak-koreai vezető Putyintól kérte országa álláspontjának elfogadtatását Washingtonnal és Pekinggel, azt is jelenti: azt szeretné, hogy Moszkva töltsön be közvetítő szerepet a megfeneklett észak-koreai-amerikai tárgyalások ügyében.

Forrás: MTI/Yonhap

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »