Megduplázták a minimálbért Venezuelában, de az emberek ebből semmit sem érzékelnek

A venezuelai kormány duplájára – 18 ezer bolivárról 40 ezer bolivárra, azaz 8 dollárra – emelte a minimálbért, ami szakértők szerint azonban észre sem vehető a brutális mértékű hiperinfláció mellett.

Venezuelában márciusban havi szinten 18,1 százalék, éves összevetésben 1,62 millió százalék volt az infláció. Az adatot az ellenzéki többségű venezuelai parlament szakértői számították ki, a kormány ugyanis évek óta nem közöl inflációs adatot.

A dél-amerikai országban például a rendőrök, az oktatók és az egészségügyi ágazat dolgozói kapnak minimálbért.

Caracas, 2019. április 17.
A Vöröskereszt segélyére váró rászorulók Caracasban 2019. április 16-án. Ez az első nemzetközi humanitárius segély az után, hogy a venezuelai kormány a múlt héten engedélyezte a szállítmány beengedését a súlyos gazdasági és politikai válságban lévő országba.
MTI/EPA/EFE/Rayner Pena

Venezuela, amely a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, történetének legsúlyosabb alkotmányos, politikai és gazdasági válságát éli. Az ország szinte kizárólag kőolajat exportál, és az olaj árának az elmúlt években tapasztalt esése, valamint a korrupció miatt a gazdaság összeomlott, elszabadult az infláció. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint már mintegy hárommillió venezuelai menekült el hazájából 2015 óta.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzése szerint az idén és jövőre 10 millió százalék körüli lesz az infláció, amely 2018-ban csaknem 1,7 millió százalék, 2017-ben 2616 százalék, 2016-ban 800 százalék, 2015-ben pedig 180,9 százalék volt. Az IMF az idei évre 25 százalékos gazdasági zsugorodást valószínűsít Venezuelában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Az EU és az USA megerősítette együttműködését

Az Európai Unió és az Egyesült Államok továbbra is együttműködik, hogy a következő hónapokban tovább csökkentse Oroszország energiából származó bevételeit, ezáltal gyengítve azon képességét, hogy finanszírozni tudja az Ukrajnában kirobbantott, indokolatlan háborúját - írta hétfőn közzétett közös nyilatkozatában Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, és Joe Biden amerikai elnök.

Read More »

Adóemelések jönnek Romániában

Nicolae Ciuca román miniszterelnök hétfőn több adóemelési intézkedést jelentett be, miután az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) határozott arról, hogy a román kormánykoalícióban korábban megvitatott döntések közül melyeket támogatják és melyeket utasítják el.

Read More »