Kissé megtorpant, de még mindig brutális az infláció mértéke Venezuelában

Márciusban lassult az infláció növekedése Venezuelában, havi szinten 18,1 százalék, éves összevetésben 1,62 millió százalék volt – közölte az ellenzéki többségű venezuelai parlament egyik tagja.

Az infláció növekedésének lassulását Angel Alvarado elsősorban arra vezette vissza, hogy márciusban számos esetben volt országos áramszünet, ami gyakorlatilag megbénította a gazdaságot.

Februárban a havi szintű infláció 53,7 százalék, az éves szintű pedig 2,3 millió százalék volt. A kormány évek óta nem közöl hivatalos inflációs adatot.

Venezuela, amely a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, történetének legsúlyosabb alkotmányos, politikai és gazdasági válságát éli. Az ország szinte kizárólag kőolajat exportál, és az olaj árának az elmúlt években bekövetkezett esése, valamint a korrupció miatt a gazdaság összeomlott, elszabadult az infláció. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint már mintegy hárommillió venezuelai menekült el hazájából 2015 óta.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) napokban ismertetett előrejelzésében az szerepel, hogy idén és jövőre 10 millió százalék körüli lesz az infláció, amely 2018-ban csaknem 1,7 millió százalék, 2017-ben 2616 százalék, 2016-ban 800 százalék, 2015-ben pedig 180,9 százalék volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/TASZSZ

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »