Trump lesz az új japán császár első külföldi vendége

Május 25. és 28. között Japánba látogat Donald Trump amerikai elnök, így ő lesz az első külföldi államfő, aki állami látogatáson találkozik a május 1-jén trónra lépő új japán császárral, Naruhitóval – közölték pénteken Tokióban.

Az amerikai és a japán kormány közös bejelentésükben kiemelték, hogy az állami látogatás célja a két ország szoros viszonyának hangsúlyozása.

Az, hogy Japán Trumpot és feleségét látja vendégül elsőként az új császár trónra lépését követő Reiva korszakban, a megingathatatlan amerikai-japán kapcsolatot jelképezi – közölte Tokióban Szuga Josihide kormányszóvivő.

Donald és Melania Trumpot állami fogadással várják majd a tokiói császári palotában, Abe Sindzó kormányfővel pedig minden valószínűség szerint az észak-koreai nukleáris leszerelésről és a Phenjan által 30-40 évvel ezelőtt elrabolt japánokról fog tárgyalni az amerikai elnök. Trump programjában szumómeccs és egy Idzumó osztályú hadihajó felkeresésére is szerepel majd. Trump japán látogatása előtt, a jövő héten, Abe Sindzó utazik Washingtonba.

Az amerikai elnök 2017-ben már járt Japánban, de az nem hivatalos állami látogatás volt.

Forrás: MTI/Kyodo

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »