Oroszország újfent kiállt latin-amerikai barátai mellett

Oroszország ellenáll a Kuba és Venezuela elleni, általa törvényellenesnek tartott amerikai szankcióknak, és mindent megtesz latin-amerikai stratégiai partnereinek támogatása érdekében – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek.

Rjabkov Moszkva nyugtalanságát fejezte ki az Egyesült Államok latin-amerikai régió egyes országai elleni, „illegitim” szankciós és egyéb eszközökkel történő fellépése miatt. „Mindez elfogadhatatlan. Ennek ellen fogunk állni. Venezuela és Kuba szövetségeseink a térségben, stratégiai partnereink. Mindent megteszünk, ami csak módunkban áll, hogy érezzék támogatásunkat” – hangoztatta a helyettes tárcavezető.

A diplomata John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azon szerdai bejelentésére reagált, amely szerint az Egyesült Államok újabb korlátozásokat és szankciókat vezet be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen. Washington egyebek között korlátozza az Egyesült Államokban élő kubai családok által a szigetországba küldhető pénz mennyiségét és a Kubába irányuló utazások lehetőségét is. A szankciók a venezuelai központi bankot, valamint a Bancorp pénzügyi szolgáltató venezuelai és nicaraguai leányvállalatait sújtják. A venezuelai állami bank elleni fellépés Bolton szerint komoly figyelmeztetés a külső szereplőknek, beleértve Oroszországot, hogy ne nyújtsanak katonai támogatást Nicolás Maduro elnök rendszerének.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ugyancsak szerdán jelentette be, hogy Washington eltörli az 1996-ban elfogadott Helms-Burton-törvény felfüggesztését, és májustól lehetővé teszi perek indítását Kubában működő külföldi cégek ellen. A jogszabály értelmében a kommunista szigetállamban államosított amerikai tulajdonból hasznot húzó külföldi vállalatok ellen pert lehet indítani. Ám a Helms-Burton-törvény végrehajtását – a nemzetközi bírálatok miatt – eddig minden amerikai elnök felfüggesztette.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Rjabkov közölte a RIA Novosztyival, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint egyelőre nem tervez ismét találkozni Elliott Abramsszel, az amerikai kormány venezuelai különmegbízottjával. Az orosz diplomata először márciusban, Rómában tárgyalt az amerikai tisztségviselővel.

A Kommerszant című gazdasági napilap szerint egyébként Moszkvában tárgyal Fiona Hill, az amerikai nemzetbiztonsági tanács európai posztszovjet térségért felelős főigazgatója, Donald Trump elnök Oroszország-ügyi tanácsadója. A lap szerint Hill az orosz biztonsági tanács és a külügyminisztérium képviselőivel találkozott reflektorfényt kerülő vizitje során.

Hill elnöki tanácsadói minőségében korábban is járt már Moszkvában, de látogatását akkor sem kísérte hírverés. Az orosz biztonsági tanács szerdán közölte, hogy konzultációkat folytatott az amerikai nemzetbiztonsági tanáccsal kétoldalú együttműködéséről biztonsági és nemzetközi ügyekben.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »