Kubának nagyon nem tetszenek a szigorított amerikai szankciók

Miguel Díaz-Canel kubai elnök szerdán elítélte az országa elleni újabb amerikai büntetőintézkedéseket.

Az elnök Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy a kubaiak nem fogadnak el semmiféle, sorsukat érintő törvényt, amely az „alkotmányon kívül esik”. Kubát senki sem fogja kifosztani, „mi, kubaiak nem adjuk meg magunkat” – szögezte le.

Díaz-Canel azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Washington május elejétől ismét lehetővé teszi perek indítását Kubában működő külföldi cégek ellen. További szankciók keretében pedig ezentúl az Egyesült Államokban élő kubai családok csak korlátozott mennyiségű pénzt küldhetnek a szigetországban élő rokonaiknak és családtagjaiknak, továbbá korlátozzák a Kubába irányuló utazások lehetőségeit is.

Bruno Rodriguez külügyminiszter úgy fogalmazott az amerikai lépésekkel kapcsolatban, hogy azok támadást jelentenek a nemzetközi jog, illetve Kuba és további országok szuverenitása ellen.

A büntetőintézkedéseket Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jelentette be szerdai sajtókonferenciáján. A döntés azokra a külföldi vállalkozásokra vonatkozik, amelyek a kubai vezetés által 1959-ben államosított amerikai tulajdonú gyárakban, üzemekben, vagy ezek területén – például egykori dohánygyárakban, vagy szállodákban – tevékenykednek.

Az Egyesült Államokban 1996-ban elfogadott Helms-Burton törvény megadta a jogot arra, hogy a korábban államosított amerikai tulajdonból valamilyen módon hasznot húzó külföldi vállalatok ellen pert indíthassanak. E törvény végrehajtását azonban – a nemzetközi közösség bírálatai miatt – az elmúlt 23 évben valamennyi amerikai elnök felfüggesztette. A Trump-kormányzat most lényegében e felfüggesztés meghosszabbítását szüntette meg.

Az USA nem áll le a szankciókkal, most Dél-Amerika van soron

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »