Oroszország továbbra is Venezuela egyik legjobb barátja

Lisszabonból Moszkvába költözteti át Nicolás Maduro venezuelai elnök a PDVSA állami olajtársaság európai képviseletét – jelentette be Delcy Rodríguez venezuelai államfőhelyettes, miután pénteken az orosz fővárosban fogadta őt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Rodríguez közölte, hogy Venezuela Oroszországból élelmiszert és gyógyszert fog vásárolni. Mint mondta, Caracasnak 2,5 milliárd dollárja van arra, hogy külföldről élelmiszert és gyógyszert szerezzen be, de az ország tengeri blokád alá vétele akadályozza a szállítást.

Lavrov bejelentette, hogy Oroszország 7,5 tonnányi gyógyszersegélyt küldött a dél-amerikai országba, és lehetségesnek nevezte a folytatást. A tárcavezető szerint Oroszország gabonaszállítmányai révén – ezek nagyságát nem nevezte meg – jelentősen hozzájárult a venezuelai humanitárius helyzet normalizálásához. Lavrov elfogadhatatlannak nevezte a segélyszállítmányok átpolitizálását. Azt hangoztatta, hogy a humanitárius válságot a latin-amerikai országban az ellene egyoldalúan folytatott szankciópolitika és a kintlévőségek befagyasztása okozta.

A külügyminiszter aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok szerinte harcosokat szándékozik felfegyverezni annak érdekében, hogy destabilizálja a helyzetet, és ürügyet teremtsen a törvényes hatalom katonai beavatkozással való megdöntéséhez. Megismételte azt a vádat, hogy Washington egy általa meg nem nevezett kelet-európai országban – amelyet az orosz sajtó Ukrajnával azonosított – hordozható légvédelmi eszközöket, aknavetőket és kézifegyvereket szándékozik beszerezni, és a katonai eszközöket egy, a posztszovjet térség “egy abszolút szófogadó rezsimjének” légitársaságával Venezuela közelébe készül szállíttatni.

Moszkva, 2019. március 1.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) és Delcy Rodríguez venezuelai alelnök sajtótájékoztatót tart Moszkvában 2019. március 1-jén.
MTI/EPA/Szergej Csirikov

Lavrov, aki ismételten Oroszország támogatásáról biztosította a Maduro-rendszert, azt hangoztatta, hogy a venezuelaiaknak külső beavatkozás és nyomás nélkül, maguknak kell megoldaniuk belpolitikai válságukat. Méltatta a hivatalban lévő elnök tárgyalási készségét, egyúttal destruktívnak és konfrontatívnak nevezte a magát ugyancsak államfőnek tekintő – a Nyugat és Latin-Amerika jelentős része által annak is tekintett – Juan Guaidó ellenzéki parlamenti elnök magatartását.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte: Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban vállalt kötelezettségei, nem pedig a venezuelai vezetés helyzete miatt nem találkozott Rodríguezzel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »