Önellátóvá tenné országát az észak-koreai vezető

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerint országának önellátóvá kell válnia, és ezáltal súlyos csapást kell mérnie azokra, aki abban a tévhitben élnek, hogy szankciókkal térdre tudják kényszeríteni az országot.

Kim Dzsong Un az észak-koreai Munkapárt központi bizottságának plenáris ülésén felszólalva beszélt erről. Az állampártot vezető testületet egy nappal a törvényhozás, a Legfelsőbb Népi Gyűlés ülése előtt hívták össze, hogy megvitassák az észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök eredménytelen hanoi csúcstalálkozója után kialakult helyzetet.

Kim azt hangoztatta, hogy országának saját erejére, technológiájára és forrásaira támaszkodva kell az önellátás magas fokára fejlesztenie a szocializmust, és ezáltal súlyos csapást mérnie azokra az ellenséges erőkre, amelyek abban a tévhitben élnek, hogy térdre tudják kényszerítik az országot. „Az önellátás és a független gazdaság az észak-koreai típusú szocializmus alapja” – mondta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Kim említést tett a hanoi csúcstalálkozóról is: feszültnek nevezte a kialakult helyzetet, de nem bírálta konkrétan Washingtont a kudarc miatt, és nem tett említést az észak-koreai atomprogramról sem.

Trump és Kim tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először, ahol egy sor vitás kérdésben – köztük a Koreai-félsziget atommentesítésében – született megegyezés közöttük. Mindazonáltal az atommentesítés ügyében azóta sem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélekedett, hogy Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem válaszolt a feszültség elsimítását célzó észak-koreai gesztusokra.

Az idén februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó viszont a tervezettnél korábban ért véget, és nem vezetett kézzelfogható eredményekhez. Noha a két vezető február óta már kedvezően nyilatkozott egy esetleges újabb találkozó megtartásáról, márciusban több amerikai elemzőintézet műholdképek alapján jelezte, Phenjan nem hagyott fel a nukleáris tevékenységgel.

Forrás: MTI/Reuters/Yonhap

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »