Kína saját maga fejleszti atomenergetikai programját

Külföldi technológia átvétele helyett Kína saját tervezésű reaktorokkal folytatja atomenergetikai fejlesztési programját.

A világ legnagyobb áramfogyasztója, Kína ígéretes piacnak tűnt a nagy atomenergetikai cégeknek. Az ázsiai óriás több beruházási projektet is indított francia, amerikai, orosz és kanadai technológia alkalmazásával. A több éves kivitelezési csúszásokat követően azonban mostanra egyre inkább úgy tűnik, hogy a Westinghouse AP1000 és a francia EPR (Evolutionary Pressurised Reactor) reaktorok átadják a terepet a kínai saját fejlesztésű Hualong One reaktoroknak.

Kína 2006-ban kötött technológiatranszfer-megállapodást az Egyesült Államokkal, ami gyakorlatilag az AP1000-es reaktort tette meg a kínai atomenergetikai fejlesztési program fundamentumának.

A 2011-es fukushimai atombalesetet követően végzett biztonsági revízió eredményeképpen pedig Kína elkötelezte magát a harmadik generációs atomreaktorok építése mellett. Mire azonban az első AP1000-es és EPR reaktorokat tavaly üzembe helyezték az országban, a saját fejlesztésű reaktortechnológia is hozni tudta a megkövetelt minőségi és gazdaságossági paramétereket.

Bár a saját fejlesztésű Hualong One reaktorból még egyet sem helyeztek üzembe, az illetékes hatóságok szerint a kivitelezés nem fog a külföldi technológiához hasonló késlekedéseket szenvedni. Peking három éves szünet után kiadott első új atomerőmű-építési megbízásában is a Hualong One reaktor mellett döntött. A szóban forgó atomerőműben Csangcsou mellett eredetileg AP1000-es reaktorokat használtak volna.

„Az AP1000-es reaktorok problémái, a kivitelezési csúszások, a tervek folyamatos módosítása, a beszállítói lánc fennakadásai és a kereskedelmi feszültségek miatt voltak kénytelenek a Hualong One reaktorra váltani” – magyarázta a hatóságok döntését Li Ning, a Xiamen Egyetem energetikai tanszékén tanító atomtudós. Hozzátette: az engedélyezési eljárás is gördülékenyebben zajlik belföldi fejlesztésű technológia esetében. Elmondta, hogy jelenleg négy Hualong One reaktor építése van folyamatban és ebből egy hamarosan el is készül. Hálózatra kapcsolása a jövő év végén esedékes.

Peking 2030-as környezetvédelmi és emissziós céljainak teljesítése érdekében évente nyolc atomreaktor építésre tervez megbízást adni.

Kína külföldi atomenergetikai beruházási projektekben is a Hualong One technológiát kínálja eladásra. Egy atomerőmű projekt már kivitelezés alatt áll Pakisztánban ezzel a technológiával, illetve az Argentínában és Nagy-Britanniában kiírt atomerőmű-építési tendereken is ezzel indult Kína.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »