Kamatot csökkenthet idén az orosz jegybank

Az orosz jegybank vezetője szerint elképzelhető egy kamatcsökkentés az idén.

A Washingtonban tartózkodó Elvira Nabiullina azt mondta, hogy egy kamatcsökkentésnek nagyobb az esélye mint a kamatemelésnek. A jegybanki vezető hozzátette: „azt egyelőre nem tudom, hogy mikor lesz kamatváltoztatás, de ha a gazdaságban minden a központi bank tervei szerint alakul, akkor kamatcsökkentés lesz”. Az orosz jegybank legközelebb április 26-án dönt az alapkamatról.

Legutóbbi, március 22-ei kamatdöntő ülésén az orosz jegybank 7,75 százalékon tartotta az alapkamatot. Ebben szerepet játszott az, hogy a januárban 18 százalékról 20 százalékra emelt áfa mérsékelt hatást gyakorolt az árakra, így az infláció februárban és márciusban a vártnál alacsonyabb volt. A márciusi éves orosz infláció 5,3 százalék volt, 2016 decembere óta legmagasabb a februári 5,2 százalék és a januári 5 százalék után.

A jegybank szerint az áfa-emelés hatása legkésőbb májusban csökkenni kezd, az infláció áprilisban 5,5 százalékon tetőzik, az év végén 4,7-5,2 százalék lesz, s a 4 százalékos inflációs célt jövőre sikerül elérni.

Oroszországban tavaly 4,3 százalék volt az infláció az egy évvel korábbi 2,5 százalék után.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »