Guaidó: Kínának érdemes lenne átgondolnia venezuelai stratégiáját

Venezuela ideiglenes elnöke azt ígéri, hogy hazája a jólét forrása lesz, amely teljesíti kötelezettségeit és biztosítja a befektetők biztonságát – éppen ezért itt az ideje, hogy Peking is eldöntse, kinek az oldalán áll. Juan Guaidó írása.

Kína a világ legnagyobb olajimportőre, Venezuela pedig az az ország, amely a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik. Már csak e két okból kifolyólag a nemzeteink közti gazdasági kapcsolat elkerülhetetlenül bővülni fog. Valójában azonban még többet remélünk, az olaj mellett ugyanis sok egyéb olyan terület létezik, amely kapcsán a jövőben kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatokat alakíthatunk ki az ázsiai országgal.

Ahhoz azonban, hogy ez a kapcsolat felvirágozhasson, Venezuelának el kell hagynia és gyökeresen meg kell változtatnia kormányzási modelljét, amely gazdaságilag tönkretett bennünket. Az ország egyre mélyülő humanitárius válságban szenved. A venezuelaiak legalább 87 százaléka él szegénységben, továbbá az emberek 90 százalékos élelmiszer- és orvosi ellátás-hiánynak vannak kitéve. Az alapvető szolgáltatások, mint például a villamos energia és a vízellátás összeomlottak. Az inflációs ráta 2019 januárjában meghaladta a 2,6 millió százalékot, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) minap ismertetett előrejelzésében az szerepel, hogy idén és jövőre 10 millió százalék körüli lesz a mértéke.

Mindemellett Venezuela a világ egyik legveszélyesebb és legkorruptabb országává vált. A vezetés már képtelen az egész ország területe felett fenntartani az ellenőrzését: a Kolumbiai Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) például legalább 12 államban működik. Következésképpen venezuelaiak milliói menekültek el az országból – az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint számuk nagyjából hárommillióra tehető.

Ráadásul az olajtermelésünk is drasztikusan zsugorodott; most már az 1999-es termelés alig egyharmadát vagyunk képesek produkálni. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) éppen múlt héten közölte, hogy Venezuela márciusi olajtermelése napi 870 ezer hordó volt. A februárhoz viszonyított napi 270 ezer hordó termeléscsökkenés a dél-amerikai ország minden idők második legnagyobb havi szintű termelésvisszaesése volt. Mindez részben az ország ellen életbe léptetett amerikai szankciók, valamint a sorozatos áramkimaradások miatt történhetett meg. Finomítóink lepusztultak, csakúgy, mint az alapvető infrastruktúránk nagy része. Ahhoz, hogy hazánk helyreálljon, sok befektetésre lesz szükségünk, és mi nyitottak is vagyunk ezek fogadására.

Bízom benne, hogy Kína – amelynek vezetői pontosan tudják, mi folyik itt – lesz az egyik nagyhatalom, amely segít nekünk az egyre sürgetőbb, de békés politikai átmenet biztosításában. Éppen ezért már kapcsolatba léptünk a kínai hatóságokkal, akik ismerik helyzetünket és arra vonatkozó elkötelezettségünket, hogy együtt dolgozzunk a jövőben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Célunk, hogy Venezuela ismét stabil ország legyen, a jólét forrása, amely biztosítja a befektetők biztonságát és teljesíti kötelezettségvállalásait. Egy olyan ország képe lebeg lelki szemeink előtt, ahol a törvényes külföldi befektetéseket és a nemzetközi megállapodásokat, amelyek kapcsán elkötelezzük magunkat, a jog alapján tiszteletben tartják és védik.

A venezuelaiak békés politikai átmenetet akarnak, külső katonai beavatkozás nélkül. Kína a két nagy gazdasági hatalom egyikeként konstruktívan hozzájárulhat, hogy ez meg is valósulhasson. Az ázsiai ország ugyanis alapvető globális szereplő, és meg vagyunk győződve arról, hogy fenn kell tartanunk és erősítenünk kell az ilyen fontos kapcsolatokat. A kínai-venezuelai fejlesztési projektek jekentősen csökkentek, lévén az utóbbi években korrupciónak voltak kitéve, valamint zömmel nem is teljesültek. Mi azonban egyszer s mindenkorra véget akarunk vetni a kínai befektetők “meglopásának”.

Venezuela gazdasági újjáépítésének elindításához elengedhetetlen a jogállamiság helyreállítása. E célból világos útitervet javasoltunk: először is véget kell vetni Maduro uralmának, majd fel kell állítani egy átmeneti kormányt, ezután pedig szabad és tisztességes választásokat kell tartani. Európa, Kanada, az Egyesült Államok és a szomszédos latin-amerikai országok többsége támogat bennünket ezen erőfeszítéseinkben. Ők már választottak: Venezuela normalizálódását és demokratizálódását kívánják.

Eljött a pillanat, hogy Peking is tagja legyen ennek a kórusnak. Kína befolyása az elmúlt években óriási mértékben nőtt a régióban, de saját érdeke is, hogy segítsen elérni a béke, a stabilitás és a jólét légkörét, amelyre mindannyian törekszünk. Ha így tesz, akkor egy nyitott és megbízható partnerre lelhet Caracasban.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »