Kína az oldalvonalról nézi Venezuela hanyatlását

Bár Kína nagy valószínűséggel meghosszabbítja a megállapodást, amely kedvező hiteltörlesztési feltételeket biztosít a válsággal sújtott Venezuelának, nem ad új kölcsönöket Nicolas Maduro elnök kormányának.

Az elmúlt évtized során Kína több mint 50 milliárd dollárt pumpált a venezuelai államkasszába „olajat hitelért” egyezségek formájában, amelyek egyrészt segítettek biztosítani Pekingnek az energiaellátást a gyorsan növekvő kínai gazdaság számára, másrészt az ország ezáltal szert tett egy Washington-ellenes szövetségesre Latin-Amerikában, harmadrészt csökkentette Caracas függését az amerikai energiapiacoktól.

A pénzfolyam azonban körülbelül három évvel ezelőtt elapadt, amikor Venezuela a fizetési feltételek megváltoztatását kérte, miután gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. Az ország mára brutális hiperinflációval, elmélyülő gazdasági válsággal, valamint humanitárius krízissel is küzd.

Bár Kína nem hajlandó pénzügyi mentőkötelet dobni Venezuelának – legalábbis eddig számos új finanszírozási kérelmet figyelmen kívül hagyott –, az állami tulajdonban lévő Kínai Fejlesztési Bank (CDB) a következő hónapban valószínűleg meghosszabbítja a 2016 óta tartó türelmi időszakot, amely lehetővé teszi Venezuela számára, hogy csak a hitelek kamatát kelljen törlesztenie.

Venezuela állítólag még mindig 19,3 milliárd dollárral tartozik Kínának. Utóbbi politikája pedig nem az, hogy újabb pénzeszközökkel segítse a válságba jutott országot, miközben az a régi kölcsönöket még nem is törlesztette. Ez viszont mindaddig nem tud megvalósulni, míg Venezuela csak a kamatokat fizeti.

Zheng Zhijie, a CDB elnöke a Reuters kérdésére, miszerint Kína fontolgatja-e Venezuela további támogatását, azt felelte: „Értékeltük az ország jelenlegi politikai és gazdasági helyzetét. Most kivárunk.”

Azonban egy pekingi diplomáciai forrás, aki ismeri a kínai gondolkodásmódot Venezuela kapcsán, azt mondta, hogy Kína egyre inkább úgy látja: Maduro helyzete kísértetiesen hasonlít Robert Mugabe volt zimbabwei elnökéhez, akit 37 évnyi önkényuralom után végül leváltottak, és akinek „uralkodása” szintén hiperinflációba és gazdasági válságba sodorta országát.

Kína nem aggodalmaskodna amiatt, hogy elhagyja Madurót – mint ahogy tette ezt Mugabével bukása után –, mindazonáltal aktív szerepet sem vállalna elűzésében.

„Kína csak egy újabb Zimbabwének tekinti Venezuelát: egy újabb rossz befektetésnek, ami nem fog megtérülni” – fogalmazott a forrás.

Kína „pragmatikus együttműködést” folytat

A kínai külügyminisztérium a Reuters megkeresésére kijelentette, hogy a kétoldalú együttműködés jelenleg zökkenőmentesen zajlik, hozzátéve, hogy „Kína továbbra is pragmatikus együttműködést fog folytatni Venezuelával”.

A fentiek fényében ez annyit tesz, hogy marad az ördögi kör: az adósság stagnál, mert a latin-amerikai ország csak a kamatot törleszti, Kína viszont így nem ad újabb kölcsönöket. Venezuela pedig szépen tovább csúszik lefelé a lejtőn.

„Tekintve Venezuela hanyatló olajtermelését, természetes, hogy a kínai bankok nem adnak további kölcsönöket” – fogalmazott a kínai olajipar egy illetékese. Egy másik forrás, arra a kérdésre válaszolva, hogy szigorodnak-e a feltételek, egy kínai közmondással válaszolt: „Nem dobunk követ arra, aki már így is a kútba esett”.

Megoldás viszont nincs. Ugyanis annak érdekében, hogy érvényesíteni tudja követeléseit, Kínának komoly kereskedelmi vitát kellene nyitnia, továbbá barátságtalan és erőszakos begyűjtési folyamatba kellene kezdenie a kölcsönök kapcsán, kínos helyzetbe hozva ezáltal egy kormányt, amelyet évek óta aktívan támogat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek