Az amerikai sajtó szerint Kína megkörnyékezte a venezuelai ellenzéket

Kína tárgyalásokat folytat a venezuelai ellenzékkel a latin-amerikai országnak nyújtott kínai kölcsönök jövőjéről – értesült a The Wall Street Journal.

A lap információi szerint Kína aggódik a venezuelai olajiparnak nyújtott kölcsönei jövője miatt, mivel a kínai kereskedelmi minisztérium adatai szerint Caracasnak csaknem húszmilliárd dolláros adóssága van Pekinggel szemben. Ezért az elmúlt hetekben az ázsiai ország Washingtonban tárgyalásokat folytatott Juan Guaidó ellenzéki vezető képviselőivel. A kínai külügyminisztérium nem kívánta kommentálni a The Wall Street Journal értesüléseit.

A lap megjegyzi: a kölcsönért-olajat típusú megállapodások – amelyeket Oroszország és Kína kötött Caracassal – már az előző venezuelai elnök, a néhai Hugo Chavez idején is „életmentő segítséget jelentettek Venezuelának”, de a kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatok Nicolás Maduro 2013-ban történt hatalomra kerülése óta gyengültek. A hozzá nem értő politika miatt ugyanis zsugorodott a venezuelai gazdaság teljesítménye és csökkent az olajkitermelés is. A latin-amerikai ország olajiparának helyzetét emellett tovább nehezítették az Egyesült Államok által januárban hozott büntetőintézkedések is.

A lap megszólaltatta Evan Ellist, aki Kína latin-amerikai kapcsolatainak szakértője, és aki úgy vélte: „Kína felismerte a rezsimváltás lehetőségét Venezuelában és nem akar a rossz oldalon állni”. A szakértő szerint a Maduro-kormányzat bukása hasznára válhat Kínának, mert – mint fogalmazott – „Guaidó segíthet az amerikai szankciók eltörlésében és ezzel az olajkitermelés fellendítésében. Kína csak nyerhet Guaidóval”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »