Az amerikai sajtó szerint Kína megkörnyékezte a venezuelai ellenzéket

Kína tárgyalásokat folytat a venezuelai ellenzékkel a latin-amerikai országnak nyújtott kínai kölcsönök jövőjéről – értesült a The Wall Street Journal.

A lap információi szerint Kína aggódik a venezuelai olajiparnak nyújtott kölcsönei jövője miatt, mivel a kínai kereskedelmi minisztérium adatai szerint Caracasnak csaknem húszmilliárd dolláros adóssága van Pekinggel szemben. Ezért az elmúlt hetekben az ázsiai ország Washingtonban tárgyalásokat folytatott Juan Guaidó ellenzéki vezető képviselőivel. A kínai külügyminisztérium nem kívánta kommentálni a The Wall Street Journal értesüléseit.

A lap megjegyzi: a kölcsönért-olajat típusú megállapodások – amelyeket Oroszország és Kína kötött Caracassal – már az előző venezuelai elnök, a néhai Hugo Chavez idején is “életmentő segítséget jelentettek Venezuelának”, de a kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatok Nicolás Maduro 2013-ban történt hatalomra kerülése óta gyengültek. A hozzá nem értő politika miatt ugyanis zsugorodott a venezuelai gazdaság teljesítménye és csökkent az olajkitermelés is. A latin-amerikai ország olajiparának helyzetét emellett tovább nehezítették az Egyesült Államok által januárban hozott büntetőintézkedések is.

A lap megszólaltatta Evan Ellist, aki Kína latin-amerikai kapcsolatainak szakértője, és aki úgy vélte: “Kína felismerte a rezsimváltás lehetőségét Venezuelában és nem akar a rossz oldalon állni”. A szakértő szerint a Maduro-kormányzat bukása hasznára válhat Kínának, mert – mint fogalmazott – “Guaidó segíthet az amerikai szankciók eltörlésében és ezzel az olajkitermelés fellendítésében. Kína csak nyerhet Guaidóval”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »