Brexit: egy esetleges előrehozott választás a Munkáspártnak kedvezne

A legfrissebb felmérések szerint a brit ellenzék vezető erejének, a Munkáspártnak valós kormányalakítási esélyei lehetnének, ha a brit EU-tagság megszűnésének folyamatában beállt patthelyzetből az előrehozott parlamenti választások kiírása kínálná a kiutat.

Az Electoral Calculus nevű, elsősorban matematikai modelleket alkalmazó online politikai előrejelző cég által a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lap számára 8561 fős választói minta bevonásával elvégzett széleskörű kutatás azt mutatta ki, hogy a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt egy „azonnali” parlamenti választáson 296, a jelenleg is kisebbségben kormányzó Konzervatív Párt pedig 259 képviselői helyet szerezne a londoni alsóházban. A konzervatívoknak jelenleg 313, a Munkáspártnak 246 képviselője van.

A Labour az előrejelzésben szereplő mandátumnyereséggel sem kerülne abszolút többségbe, mert ehhez legalább 326 fős frakcióra lenne szüksége, de a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) támogatásával már kormányzóképes többségre tehetne szert.

London, 2019. április 4.
Jeremy Corbyn, az ellenzéki brit Munkáspárt vezére távozik londoni otthonából 2019. április 4-én. Corbyn és Theresa May miniszterelnök közösen próbál megoldást találni arra, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból.
MTI/EPA/Andy Rain

Sir John Curtice, a legnagyobb brit piac- és közvélemény-kutató cégek egyesületének (British Polling Council, BPC) elnöke, a legtekintélyesebb brit választási szakértő a The Sunday Telegraph-ban megjelent cikkében a konzervatívok támogatottságának zuhanásáról azt írta: a Konzervatív Párt azért fizet nagyon drága árat, mert nem tudta elérni, hogy az Egyesült Királyság a kijelölt időpontban kilépjen az Európai Unióból.

Curtice kimutatása szerint a Brexit eredeti határideje, március 29-e óta elvégzett összes felmérés átlagát tekintve a Konzervatív Párt támogatottsága nem haladja meg a 31 százalékot. Ez 8 százalékpontos visszaesés azóta, hogy novemberben a kormány és az EU egyezségre jutott a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodásról, amelyet a londoni alsóház azonban eddig háromszor is leszavazott.

A neves választási szakértő – a Strathclyde Egyetem politikatudományi professzora – szerint a 8 százalékpontos átlagos veszteségen belül 12 százalékponttal zuhant a Konzervatív Párt támogatottsága a Brexit-párti brit választók körében. Curtice elmondása alapján a kilépést pártoló szavazók az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjához (UKIP) vagy az újonnan alakult Brexit Párthoz vándorolnak át.

Kosszú éveken át a UKIP volt a legnagyobb olyan brit politikai erő, amelynek gyakorlatilag egyetlen programpontja az Egyesült Királyság kilépése volt az Európai Unióból. A párt élén sokáig Nigel Farage, a brit belpolitika radikálisan EU-ellenes táborának egyik zászlóvivője állt.

Farage a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás után – amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe – lemondott vezetői tisztségéről, azzal az indokkal, hogy a népszavazási eredménnyel a párt politikai céljai teljesültek. Később ki is lépett a UKIP-ból, amelynek új vezetésével számos kérdésben összekülönbözött.

Farage azonban a hétvégén Brexit Párt néven új politikai erő megalakítását jelentette be, a brit politika arculatának teljes megváltoztatását kitűzve elérendő célként.

Sir John Curtice a The Sunday Telegraph-ban megjelent cikkében kimutatja, hogy azok közül, akik az EU-tagsági népszavazáson a kilépésre voksoltak, valamivel több mint 20 százalék vagy a UKIP-ra, vagy Nigel Farage új Brexit Pártjára szavazna.

Sir John számításai szerint ez azt is jelenti, hogy azok közül, akik a 2017-ben tartott előrehozott parlamenti választáson a Theresa May miniszterelnök vezette Konzervatív Pártra szavaztak, 16 százalék elpártolt a konzervatívoktól.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »