Piaci finanszírozással csökkentené kamatterhét Görögország

Görögország előtörlesztené az IMF-fel szembeni adósságának csaknem a felét, mivel 10 éves állampapírjaik immár több, mint 1,5%-kal alacsonyabb kamatterhet biztosítanak. A görög pénzügyminisztérium várakozása szerint az erről szóló megállapodást akár már a közeli napokban aláírhatják.

Athén a pénzügyi válság tetőfokán kapott hitelt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), amikor a kamat évi 5 százalék körüli volt. Ennek az adósságnak a finanszírozása így ma már jóval költségesebb, mint ha a piacról vonnának be forrásokat, ahol a 10 éves kötvényhozam 3,3 százalék körüli. A gyakorlatban ez refinanszírozást jelent, azaz az előtörleszteni kívánt összeggel megegyező értékű kötvényt bocsátanának ki, ami után viszont kevesebb kamatot kell fizetni, mint a jelenlegi 5 százalék.

Görögország az euróövezet legeladósodottabb országa, az államadósság a GDP 180 százaléka és csaknem 9,3 milliárd dollárt kell visszafizetnie az IMF-nek 2024-ig. A Reuters április elején azt közölte, hogy értesülései szerint Görögország júniusban bocsát ki adósságpapírokat az IMF-kölcsön egy részének a visszafizetésére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Két fokozatot javított Görögország minősítésén a Moody’s

Inkább Bulgáriát választják a görög nyugdíjasok

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek