Maduro kiléptette Venezuelát az Amerikai Államok Szervezetéből

Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) elismerte Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető jelöltjét az ország hivatalos képviselőjének a tömörülésben. Válaszul a caracasi külügyminisztérium azonnal bejelentette, hogy Venezuela kilép a szervezetből.

Az OAS állandó tanácsa keddi washingtoni ülésén 18 szavazattal, 9 ellenében, 6 tartózkodás mellett ismerte el a Guaidó vezette parlament által jelölt Gustavo Tarrét Venezuela hivatalos képviselőjének. A testület közleménye szerint Tarre a választásokig, illetve a demokratikusan megválasztott kormány megalakulásáig lesz az ország állandó képviselője a szervezetben.

Az OAS 35 tagállamot számlál, és többségük már korábban a magát önhatalmúlag ideiglenes államfővé nyilvánító Guaidót ismerte el az ország vezetőjének, mondván Nicolás Madurót tavaly nem törvényesen választották újra államfővé, mert a hatóságok megakadályozták az ellenzéki elnökjelöltek indulását.

Március közepén az Amerika-közi Fejlesztési Bank (BID) ugyancsak a Guaidó által kijelölt Riccardo Hausmannt ismerte el Venezuela képviselőjének a pénzintézetben.

A caracasi külügyminisztérium az OAS döntésére válaszul azonnal bejelentette, hogy Venezuela április 27-én kilép a szervezetből. Az indoklás szerint az OAS kizárólag az amerikai kormány érdekeit szolgálja, és árt Venezuelának. A külügyminisztérium “a durva manipuláció, zsarolás és a tagországokra gyakorolt nyomásgyakorlás” következményének tartja Tarre elismerését.

Donald Trump amerikai elnök kormánya – szembesülve az államcsíny-kísérlet kudarcával – a kontinensre vezényelte át a “bábjait”, hogy letörje az OAS-tagországok demokratikus akaratát, és megkérdőjelezhető ürügyet szolgáltasson Venezuela elleni agressziójára – közölte a minisztérium.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Juan Guaidó Twitter-bejegyzésében azt üzente, hogy Tarre elismerése után az ellenzék a nyomásgyakorlás további eszközeihez nyúlhat, hogy elnyerje a szabadságot. “Haladó szellemiségű alternatíva vagyunk Venezuela számára, és ezért élvezzük a nemzetközi közösség határozott támogatását” – írta.

Carlos Holmes Trujillo kolumbiai külügyminiszter Twitter-üzenetében Tarre elismerését sarkalatos lépésnek nevezte a venezuelai demokrácia helyreállításában.

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »