Az USA mindenképpen segíteni akar a venezuelaiaknak

Az Egyesült Államok újabb segélyeket tervez szállítani Venezuelába, hogy így is támogassa Juan Guaidó ellenzéki vezetőt – jelentette be szerdán az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID). Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója pedig egy konferencián arról beszélt, hogy már tárgyalnak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) Venezuela későbbi, Guaidó irányítása alatti megsegítéséről.

Közleményében a USAID hangsúlyozta, hogy Venezuelában összeomlott az egészségügyi ellátás, és az a segélyszállítmány, amelyet a szomszédos Curacao szigetére küldenének, három hónapig, negyvenezer embernek biztosítaná az alapvető gyógyszerellátását. A szállítmányban holland gyártmányú segélycsomagok lesznek.

Venezuela eddig nem volt hajlandó beengedni az amerikai segélyszállítmányokat, ezért ezeket az amerikaiak részben a venezuelai partokhoz közeli holland szigeten, Curacaón tárolják. Caracas korábban lezárta a Curacaóhoz vezető légi és tengeri útjait. Curacaón kívül már több tonnányi segély – élelmiszer, gyógyszer, higiéniai csomag – várakozik Kolumbiában és Brazíliában is, közel a venezuelai határhoz.

A USAID leszögezte: az amerikai kormányzat szorosan együttműködik a térség más kormányaival és humanitárius szervezeteivel annak érdekében, hogy „biztonságosan és hatékonyan” megsegíthessék a venezuelaiakat.

Caracas, 2019. április 2.
Élővízzel töltik meg tartályaikat a fővárosiak Caracas Catia városrészében 2019. április 1-jén. Venezuela területének nagy részén napok óta súlyos áramkimaradások vannak, ami miatt akadozik a vezetékesvíz-szolgáltatás.
MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

Larry Kudlow gazdasági főtanácsadó szerdán a Christian Science Monitor című lap által rendezett kerekasztal-konferencián azt mondta: az amerikai kormányzat mindent megtesz, hogy enyhítsen a jelenlegi humanitárius válságon. Kudlow a megtehető intézkedések között további szankciókat is említett a Nicolás Maduro vezette venezuelai kormány ellen.

Ezután közölte: a Trump-kormánynak kész terve van Venezuela újjáépítésére a Maduro utáni időkre. „Több tervünk van a venezuelai gazdaság újjáélesztésre, és nagyon gyorsan akarunk cselekedni” – fogalmazott a gazdasági szakember. Részletek említése nélkül hozzáfűzte, hogy már tárgyalnak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) Venezuela későbbi megsegítéséről.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »