Felfüggesztették az önjelölt venezuelai elnök mentelmi jogát

A venezuelai kormányhoz hű alkotmányozó gyűlés felfüggesztette kedden Juan Guaidó ellenzéki vezető parlamenti mentelmi jogát – jelentette be Diosdado Cabello, az alkotmányozó gyűlés elnöke, akit Nicolás Maduro államfő jobb kezeként tartanak számon.

Guaidó mentelmi jogának felfüggesztését a szintén Maduróhoz hű legfelsőbb bíróság indítványozta előző nap. Guaidó – aki január végén ideiglenes államfőnek nyilvánította magát, és ezt mintegy 50 ország el is ismerte – a bíróság indítványát jogilag hatástalannak nevezte.

Guaidó a nemzetgyűlés, vagyis a parlament elnöke, amelyben – a venezuelai intézmények közül egyedül – az ellenzék van többségben. Éppen emiatt a legfelsőbb bíróság közölte, hogy az ellenzéki vezető mentelmi jogának felfüggesztését az alkotmányozó gyűlés vezetőjének hatáskörébe utalta.

A testület azzal indokolta indítványát, hogy Guaidó megszegte a korábban rá kiszabott tilalmat az ország elhagyására. (Az önjelölt elnök február végétől március elejéig Kolumbiában, Brazíliában, Paraguayban, Argentínában és Ecuadorban járt. Ezek az országok támogatják a venezuelai hatalomváltást.)

A mentelmi jog felfüggesztése után elképzelhető, hogy a hatalom kísérletet tesz az ellenzéki vezető letartóztatására, aki maga is beszélt arról nyilvánosan, hogy számít erre, illetve arra, hogy megpróbálják elrabolni. Diosdado Cabello úgy fogalmazott kedden, hogy “most már elkezdődhet a bűnügyi eljárás Guaidó ellen”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/dpa/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »