Erdogan kilátásba helyezte az isztambuli választási eredmény megsemmisítését

A csalás gyanúja a helyhatósági választás isztambuli eredményének megsemmisítéséhez vezethet – írta a legnagyobb török kormányközeli napilap, a Sabah szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnök szavaira hivatkozva.

Az államfő, aki hétfői moszkvai útjáról visszatérőben a repülőgépen tartózkodó újságíróknak nyilatkozott, elmondta: a legutóbbi jogi szabályozás értelmében a szavazatszámláló bizottságok elnökeinek közalkalmazottaknak kell lenniük. Márpedig Isztambulban előfordult, hogy önkormányzati dolgozó vagy akár munkás volt a szavazatszámláló bizottság elnöke, néhány helyen pedig még katona is szerepelt a bizottsági tagok között.

Még ha a haderő civil alkalmazottjáról van is szó, akkor sem lehet bizottsági elnök – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy ez az utóbbi napokban kimutatott szabálytalanságokat illetően felveti a csalás gyanúját. Erdogan ugyanakkor kiemelte: a választás eredményével kapcsolatos végső döntést a Legfőbb Választási Tanács (YSK) hozza meg.

Isztambulban a Törökországot kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Párt (AKP) jelöltje, Binali Yildirim mintegy 25 ezer szavazattal maradt el a legfőbb ellenzéki indulótól. Ekrem Imamoglu, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje a voksok 48,80, míg Yildirim a 48,55 százalékát kapta meg a március 31-ei választáson.

A múlt hét elején az AKP szembetűnő szabálytalanságokra hivatkozva fellebbezést nyújtott be az isztambuli eredmény ellen, majd az elmúlt napokban a szavazatok egy részét már újraszámolták. Ezt követően a párt bejelentette, hogy ismét kérelmezi a legfőbb választási tanácsnál, hogy Isztambul minden kerületében számolják újra a szavazatokat, mivel az első összeszámlálás során történt szabálytalanságok és a visszaélések szervezettek voltak, nem csupán hibákról van szó. Erdogan hétfőn ugyancsak arról beszélt, hogy az isztambuli szavazáson „szervezett bűncselekmények” történtek. Az YSK keddre virradóra elutasította a kormánypárt újbóli kérését, a testület mindazonáltal Büyükcekmece kerület voksainak újraszámlálásáról még nem döntött.

Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese kedden bejelentette, hogy a helyhatósági választás megismétlését kezdeményezik Isztambulban. Yavuz úgy fogalmazott: a nagyvárosban olyan mértékű szabálytalanságok és visszaélések történtek, amelyek egyértelműen befolyásolták a voksolás kimenetelét.

A nem hivatalos végeredmény szerint az AKP az ankarai főpolgármesteri széket is elvesztette, de kevésbé szoros versenyben kapott ki a CHP-től, mint Isztambulban. Mindkét várost közel másfél évtizeden át vezette az AKP, Isztambulban Erdogan is volt főpolgármester.

A helyhatósági választás eredményét a közvélekedés fokozott jelentőségűnek tartja, miután ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd az elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta.

Forrás:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »