Újabb fordulatot vehet holnap a Brexit-szappanopera

Törvényerejű határozatban kötelezné a londoni alsóház többpárti képviselőcsoportja a brit kormányfőt arra, hogy kezdeményezze az Európai Uniónál a brit EU-tagság megszűnésének hosszabb ideig tartó halasztását és zárja ki a rendezetlen kilépés lehetőségét.

A jelenlegi jogi alaphelyzet szerint az Egyesült Királyság elvileg április 12-én, vagyis jövő pénteken megállapodás nélkül kikerülhet az EU-ból, mivel az alsóház a Brexit feltételrendszeréről novemberben elért hivatalos megállapodást eddig háromszor, a képviselők által önállóan kidolgozott alternatív javaslatcsomagokat kétszer visszautasította.

  • Előzmények:

Brexit: marad a patthelyzet

Felébredtek a britek, May belengette lemondását

A kedden beterjesztett többpárti indítvány azonban elfogadása esetén kötelező erővel felszólítaná Theresa Mayt, hogy kérje az EU-tól a múlt havi uniós csúcson a jelenlegi helyzetre megállapított április 12-i Brexit-határidő elhalasztását. A halasztás hosszát a tervezet egyelőre nem tartalmazza, arról a beterjesztők szerint a ház vita után döntene. A jövő pénteki Brexit-határidő meghosszabbításáról szóló képviselői indítvány várhatóan csütörtökön kerül az alsóház elé.

A konzervatív párti kormány kedden maratoni kabinetülést kezdett, amelyről délutánig csak annyi szivárgott ki, hogy szóba került a felkészülés felgyorsítása a megállapodás nélküli Brexitre, illetve az előrehozott parlamenti választások lehetősége, de konkrétumokkal a Downing Street nem szolgált.

  • May megint halasztást kér
Theresa May a hétórás kabinetülés után, Downing Street-i hivatalában olvasott fel egy nyilatkozatot, miszerint a kormány egy újabb – a lehető legrövidebb – halasztásra törekszik, amely csak addig tartana, amíg sikerül elfogadtatni „egy megállapodást” a Brexit feltételrendszeréről. A konzervatív párti miniszterelnök kijelentette azt is, hogy a patthelyzet feloldása végett kész Jeremy Corbynnal, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjével közösen kidolgozni egy olyan tervet, amelynek alapján az Egyesült Királyság rendezett módon tud kilépni az Európai Unióból.

Yvette Cooper, az ellenzéki Munkáspárt képviselője, az alsóház belügyi bizottságának elnöke, aki a kezdeményezők nevében a javaslatot beterjesztette, kedden a BBC televíziónak kijelentette: nagyon veszélyes helyzet alakult ki, ugyanis már csak tíz nap van hátra a megállapodás nélküli Brexittel fenyegető április 12-i határidőig. Cooper szerint az egész Brexit-folyamat mélységesen lesújtó, és „az emberek már a hajukat tépik”.

A brit EU-tagság megszűnését (Brexit) ellenző tüntetők a londoni parlamentnél 2019. április 1-jén.  MTI/EPA/Neil Hall

A magas rangú Labour-képviselő szerint Theresa May miniszterelnöknek garantálnia kell, hogy az Egyesült Királyság nem zuhan ki az EU-ból akár megállapodás nélkül, mivel ez hatalmas károkat okozna az országnak. Ennek elkerülése a miniszterelnök felelőssége, és a képviselői indítvány célja az, hogy Theresa Mayt erre rá is szorítsa, ha a kormányfő ennek ellenállna – fogalmazott a munkáspárti politikus.

  • Dátumok, dátumok, dátumok
Theresa May a Brexit-megállapodás második alsóházi visszautasítás után kezdeményezte az EU-nál a kilépés elhalasztását június 30-ig.

A márciusi EU-csúcson született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis március 29-én, pénteken, közép-európai idő szerint éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek.

Mivel a Brexit-megállapodást az alsóház a múlt pénteken tartott harmadik szavazáson is elvetette, az EU-cson született döntés alapján új határidő lépett életbe: április 12. Londonnak így immár jövő péntekig jeleznie kell a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és azt, hogy ha e határidő meghosszabbítását kéri, akkor hajlandó-e részt venni a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Az április 12-i határidő meghosszabbításához is szükséges az EU-ban maradó 27 tagország egyhangú jóváhagyása, ami azonban nem biztos, hogy meglesz. Emmanuel Macron francia elnök, aki kedden Párizsban fogadta Leo Varadkar ír kormányfőt, közös sajtótájékoztatójukon kijelentette: nem tekinthető magától értetődőnek a Brexit további halasztása.

A határidő ráadásul ténylegesen ennél is szűkebb, mivel a Brexit-megállapodás harmadik londoni elutasítása után Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke már április 10-ére soron kívüli EU-csúcsot hívott össze, amelynek célja az esetleges brit hosszabbítási kérvény és az azt alátámasztó érvek elbírálása.

Meg nem erősített hírek szerint May csütörtökön ismét az alsóház elé terjesztené a Brexit-megállapodást, de ehhez kell John Bercow házelnök engedélye is. Bercow a második szavazás után olyan végzést hozott, hogy az elutasított egyezményt változatlan formában nem lehet újból beterjeszteni, így már a harmadik szavazásra is egy technikai trükk bevetésével sikerült sort keríteni.

Az alsóház elnökének hivatala kedd délutánig csak annyit közölt, hogy még nincs döntés az újabb szavazás engedélyezése ügyében.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

50 forint lesz a visszaváltható palackok és fémdobozok betétdíja

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többször használható csomagolások esetében.

Read More »

Az EU a magyarok és a lengyelek nélkül is továbbviszi a migrációs paktumot

Nancy Faeser német belügyminiszter megerősítette, hogy a Tanácsban politikai megállapodás született csütörtökön az úgynevezett válságrendeletről. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy nem áll mellé, rajtuk kívül más állam nem nyilvánított negatív véleményt. Ebben a tekintetben feltételezzük, hogy ez a politikai megállapodás érvényes. - jelentette ki.

Read More »