A Renault újraindítaná az egyesülési tárgyalásokat a Nissannal

Londoni lapértesülés szerint a Renault francia autógyártó egy éven belül újraindítaná az egyesülést célzó tárgyalásokat a Nissan japán autóipari vállalattal, majd azt követően fontolóra veszi, hogy felvásárlási ajánlatot tesz a Fiat Chrysler olasz-amerikai gyártónak.

Ha a Financial Times című londoni gazdasági napilapban szerdán megjelent értesülés igaznak bizonyul, az azt jelenti, hogy visszatértek a Carlos Ghosn, a Nissan Motor Co., a Renault SA és a Mitsubishi Motors Corp. részvételével létrehozott autóipari szövetség volt vezetője által támogatott stratégiához. Ghosn ugyanis két-három évvel ezelőtt tárgyalásokat folytatott a Renault és a Fiat egyesüléséről, amelyet azonban a francia kormány nem támogatott.

Carlos Ghosnt tavaly november 19-én pénzügyi vétségek miatt őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték Japánban. A Nissan és a Mitsubishi ezt követően napokon belül minden tisztségéből felmentette a cégvezért, míg a Renault elnöki és a vezérigazgatói tisztségéről Ghosn január 23-án mondott le, megnyitva az utat az új vezetők kinevezése előtt.

A francia-japán autóipari szövetségen belül az együttműködés irányítását két hete vette át a Renault, a Nissan és a Mitsubishi vezetőiből álló testület. A grémium élén a Renault elnöke, Jean-Dominique Senard áll, tagjai pedig a Renault, a Nissan és a Mitsubishi vezérigazgatói, Thierry Bolloré, Hiroto Saikawa és Osamu Masuko. Az új vezetői struktúra létrehozása növelte a bizalmat, így a Renault és a Nissan újra előveheti az egyesülési terveket – írta a lap.

Jokohama, 2019. március 12.
Jean-Dominique Senard, a Renault elnöke és Szaikava Hiroto, a Nissan vezérigazgatója (j) a Nissan Motor, a Renault és a Mitsubishi Motors részvételével létrehozott autóipari szövetség igazgatótanácsának ülése után tartott sajtóértekezleten a Nissan jokohamai székházában 2019. március 12-én.
MTI/AP/Eugene Hoshiko

A Fiat Chryslernél nyitott kapukat dönget a Renault, ugyanis az olasz-amerikai autógyár tárgyalásokat folytat rivális vállalatokkal, partnerség kialakítását vagy egyesülést fontolgatva.

A Renault, a Nissan és a Fiat Chrysler sem kommentálta a brit lapértesülést. A hír hatására kilőtt a Renault és a Fiat Chrysler részvényárfolyama: délelőtt 11 órakor Párizsban a Renault 2,71 százalékos, Rómában pedig a Fiat Chrysler 2,75 százalékos nyereségben forgott.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »