Már az algériai kormánykoalíció egyik pártja is lemondatná az elnököt

Az algériai kormánykoalícióban részt vevő Demokratikus Nemzeti Tömörülés (RND) szerdán lemondásra szólította fel Abdel-Azíz Buteflika elnököt.

“Az elnök lemondása megkönnyítené az átmeneti időszakot az országban” – áll egyebek mellett a közleményben, amelyet az RND főtitkára, Ahmed Ujahja írt alá, aki márciusban lemondott a miniszterelnöki tisztségről.

Kedden az ország vezérkari főnöke, Ahmed Gaid Szalah ugyancsak a 82 éves elnök alkotmányos úton történő felmentését szorgalmazta. Szerinte ezáltal az ország alaptörvényének 102. cikkelyét alkalmaznák, mert az államfő “tartós és súlyos betegsége okán teljességgel alkalmatlan feladatait ellátni”. A szóban forgó cikkelyt csak bizonyos esetekben lehet alkalmazni, az egyik ilyen az elnök egészségi állapotának romlása.

Az ellenzék azonban arra figyelmeztet, hogy a cikkely alkalmazása nem elég a demokratikus átmenet és a tisztességes választások biztosításához.

Az elnök mögül sorra hátrálnak ki támogatói, köztük pártjának, a kormányzó Nemzeti Felszabadítási Frontnak (FLN) egyes tagjai is.

Algír, 2019. március 22.
Algériai zászlót feszítenek ki tüntetők az Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök hivatalban maradása elleni tiltakozáson Algírban 2019. március 22-én.
MTI/EPA/Mohamed Messzara

Az Algéria több városára kiterjedő tüntetéshullám az után robbant ki, hogy az észak-afrikai országot 1999 óta vezető államfő február 10-én bejelentette indulási szándékát az eredetileg április 18-ára kiírt elnökválasztáson.

A tiltakozások hatására március elején visszalépett és elhalasztotta az elnökválasztást, valamint egyfajta kompromisszumos megoldást kínált az elégedetlenkedőknek. Ennek értelmében népszavazásra bocsátanának egy új alkotmányt, amelynek elfogadásáig hivatalban maradna. Ez azonban olaj volt a tűzre, a tüntetések folytatódtak, és a tiltakozók immár egyhangúlag az elnök távozását követelik.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »

Még jobban megszűrik a turistákat a horvátok

Hétfőtől a magas fertőzöttségi arányt regisztráló, nem európai uniós országokból, például Nagy-Britanniából és Oroszországból érkezőknek a határátlépésnél az oltási igazolás mellett negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk. Az emelkedő esetszámok miatt négy dalmát megyében szigorítanak a gyülekezési feltételeken is, a részleteket pénteken ismertetik.

Read More »