Újjáéledőben a szíriai filmipar

Az elmúlt időszakban újra forgatni kezdtek a Damaszkusz melletti, hosszú évek óta használatlanul hagyott szabadtéri filmdíszleteknél. Egy új televíziós sorozatot készítenek – a producerek pedig ezt az iparág fokozatos megújulásaként értékelik.

A szíriai gazdaság többi ágazatához hasonlóan a film- és tévéipart is keményen sújtotta a mintegy félmillió ember halálát okozó háború, amely során milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat 2011 óta. A szíriai produkciós irodák által a háború alatt készített filmeket és televíziós sorozatokat senki nem vette meg, így a színészek és rendezők külföldre költöztek, a stúdiók pedig elcsendesedtek.

A Damaszkusz körüli harc azonban tavaly, a kormányerők nagyszabású támadásait követően véget ért, és a szíriai stúdiókban most újra megkezdődik a munka.

Ziad al-Rayes, a szíriai televíziós producerek egyesületének vezetője elmondta, hogy újra kényelmesen és hatékonyan lehet filmezni. „Alapvetően előnyös helyzetben vagyunk, hiszen négy évszakunk van, valamint hegyek, sivatagok, völgyek és hó is található az országban. Szíriában sokkal olcsóbb filmet készíteni, mint máshol” – fogalmazott.

A Damaszkusz mellett forgatott tévésorozatot az Egyesült Arab Emírségekben tervezik bemutatni. Emellett már tervben vannak további sorozatok is, amelyeket Libanonban, valamint Iránban és Oroszországban akarnak majd közvetíteni.

A háború alatt sok híres szíriai színész elhagyta az országot, hogy más arab államokban dolgozzon. Az egyik jól ismert színész, a 41 éves Qays al-Sheikh Najib nyolc éve először tért vissza hazájába forgatni. Egy fotóst játszik a „Biztonságos távolság” című új sorozatban, amely arról szól, hogy hogyan érintette a háború a szíriai embereket.

„A szíriai színészek neve még mindig jelent valamit az arab világban. Reméljük, megmarad a fellendülés és egyre többen térnek majd haza” – mondta el a téma kapcsán.

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »