Visszavonulót fújt az algériai elnök

Abdel-Azíz Buteflika, Algéria 1999 óta hivatalban lévő államfője közlemény útján bejelentette hétfőn, hogy elhalasztják az eredetileg áprilisra kitűzött elnökválasztást. A 82 éves politikus az újbóli indulása ellen hetek óta tartó tüntetések hatására egyúttal bejelentette visszalépését is.

„Nem lesz ötödik mandátum” – szögezte le Buteflika az elnöki közleményben. „Nem lesz elnökválasztás április 18-án” – tette hozzá, amit a hetek óta tartó kormányellenes tüntetésekre utalva azzal indokolt, hogy választ adjanak a tüntetők követeléseire, s egyúttal politikai és gazdasági reformokat ígért. Az elnöki hivatal tudatta azt is, hogy átszervezik a kormányt, és népszavazásra bocsátanak egy új alkotmányt.

A bejelentést követően az algériai székhelyű Ennahar TV közölte: lemondott Ahmed Ujahja miniszterelnök, amit az államfő azonnal el is fogadott. Ujahja négy cikluson át volt kormányfő, legutóbb 2017 augusztusában lépett hivatalba.

A televízió ezután bejelentette: az új kormányfő Nureddin Bedui eddigi belügy- önkormányzati és területfejlesztési miniszter lesz, a miniszterelnök-helyettesi tisztséget pedig Ramtán Lamamra, Buteflika diplomáciai tanácsadója kapja, aki egyben a külügyminiszteri tisztséget is betölti. Lamamra 2013 és 2017 között már volt az algériai diplomácia vezetője.

Az Algérie Presse Service (APS) állami hírügynökség által közzétett közlemény szerint az ország új alkotmányát „össznemzeti konferencián dolgozzák ki, utána kerül népszavazásra”.  Algéria hatályos alkotmányát 1989-ben fogadták el, és 1996-ban, valamint 2016-ban módosították.

A bejelentés előtt Buteflika elnök találkozott a hadsereg vezérkari főnökével.

Algír, 2019. március 11.
Utcán ünneplő emberek Algírban 2019. március 11-én, miután Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök bejelentette, hogy elhalasztja az eredetileg áprilisra kitűzött elnökválasztást. Az 1999 óta hivatalban lévő 82 éves politikus az újbóli indulása ellen hetek óta tartó tüntetések hatására egyúttal bejelentette visszalépését is.
MTI/EPA/Mohamed Messzara

Hetek óta, szinte napi rendszerességgel tízezrek tüntetnek az észak-afrikai országban, tiltakozva az ellen, hogy a húsz éve hatalmon levő Buteflika újra induljon az ötödik elnöki ciklusáért. Az elnök korábban kompromisszumos megoldást kínált: ha újraválasztják, akkor hajlandó egy éven belül új választást kiírni, amelyen viszont már nem fog indulni, de a demonstrálók ezt nem fogadták el. Az elnök vasárnap este tért haza Svájcból, ahol két hétig volt gyógykezelésen.

Hétfő este a tüntetők hatalmas algériai zászlót lengetve, „Győzött a nép!” kiáltásokkal ünnepelték lelkesen az utcákon az elnök bejelentését, a gépkocsivezetők dudaszóval jelezték egyetértésüket. Valóságos örömujjongás folyt az algériai közösségi portálokon is, a felhasználók gratuláltak egymásnak az államfő döntéséhez.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter közleményben üdvözölte Abdel-Azíz Buteflika döntését. „Az Algéria-szerte nyugodtan és méltósággal tartott nagy tüntetések másnapján Franciaország kifejezi reményét, hogy rövidesen új tempóban megkezdődhet az algériai nép erőteljes szándékainak kielégítése is” – fogalmazott.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AFP/Reuters/dpa/TASZSZ

Friss hírek