Moszkva már a venezuelai ellenzék USA általi felfegyverzéséről beszél

Az Egyesült Államok és más NATO-tagországok nagy fegyverszállítmányt szándékoznak vásárolni „egy kelet-európai országtól”, hogy eljuttassák a venezuelai ellenzékhez – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken Moszkvában.

Zaharova, aki nem nevezte meg az értesülés forrását, azt állította, hogy a fegyvereket március elején az egyik szomszédos ország területéről, több tételben juttatnák el Venezuelába, mégpedig egy nemzetközi szállítmányozási vállalat és az Antonov ukrán állami vállalat repülőgépeinek bevonásával. Mint mondta, a tervezett szállítmányban nagy kaliberű géppuskák, aknavetők, kézifegyverek, valamint hordozható légvédelmi, illetve tüzérségi eszközök is lennének.

A szóvivő szerint az Egyesült Államok egy szombatra tervezett humanitárius segély-átadással takarózva provokációt készít elő, amely ürügyül szolgálhat az erőszakos beavatkozáshoz annak érdekében, hogy „az ország jelenlegi legitim elnökét megfosszák a hatalomtól”. Ehhez szerinte Washington különleges egységeket és haditechnikát csoportosít át Venezuela közelébe.

Zaharova azt hangoztatta, hogy összeütközéshez vezethet „az úgynevezett humanitárius segélykonvoj” szombati áthaladása a venezuelai határon. „A provokációt Washington készíti elő, és mindez a hadtudomány szabályai szerint történik” – fogalmazott.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A magát ideiglenes elnökké kinyilvánító Juan Guaidó ellenzéki vezető csütörtökön a venezuelai-kolumbiai határhoz indult, ahová az Egyesült Államokból származó humanitárius segély érkezett. A politikus korábban bejelentette, hogy a szállítmány elosztása február 23-án kezdődik meg. Nicolás Maduro elnök ellenzi az amerikai szállítmány beengedését, és a Kolumbiával szomszédos területeket a biztonsági erők ellenőrzése alá vonta, a venezuelai-brazil határt pedig lezáratta.

Az Interfax hírügynökség a caracasi külügyminisztériumra hivatkozva pénteken azt jelentette, hogy Delcy Rodríguez venezuelai alelnök hamarosan Moszkvába látogathat. A konfliktusban Oroszország Madurót támogatja az Egyesült Államokkal és számos nyugati, valamint latin-amerikai országgal szemben.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »