Az új zimbabwei pénznem megoldás lehet az ország gondjaira

“Senki sem tudja, mi ez” – mondja Nkosana Moyo, Zimbabwe korábbi kereskedelmi minisztere, jelenlegi ellenzéki politikus az afrikai ország új valutájáról. Az ún. RTGS dollárt az utóbbi napokban vezették be, hatása azonban még nem teljesen tisztázott.

Miért van szükség rá?

Zimbabwének zavaros a valutatörténelme. Az afrikai ország 2009-ben az amerikai dollárt, a brit fontot és a dél-afrikai randot tette meg hivatalos fizetőeszköznek, miután elszabadult az infláció, aminek mértékére csak következtetni lehetett. A kormány ugyanis az egyes termékek árának követhetetlensége miatt 2008-ban leállította az ezzel kapcsolatos adatközlést.

Egyes számítások szerint 2008 októberében az infláció 79,6 milliárd százalék volt, röviddel később már 500 milliárd százalék. A kormány egyre magasabb névértékű bankókat bocsátott ki. A 100 ezer milliárd címletű volt a legnagyobb – ezt valamikor 2009 elején hozta forgalomba a zimbabwei jegybank. 2009 áprilisában megszüntették a nemzeti valuta, a zimbabwei dollár használatát.

Mivel azonban több dollár folyt ki az országból – exportkifizetések formájában -, mint amennyi bejött, hamar készpénzhiány lépett fel. Emiatt aztán hosszú sorok kígyóztak a bankok előtt, mert mindenki pénzt akart kivenni.

2016-ban a kormány bevezette az amerikai dollárral megegyező értékű kötvényjegyeket és érméket, hogy kiegyenlítse a készpénzhiányt. Azonban senki sem hitt abban, hogy ezek valóban egyenértékűek, így a kötvényjegyek a feketepiacon rövid időn belül elvesztették a dollárral szembeni értéküket.

A kormány most ezért bevezette a valós idejű bruttó elszámolási rendszer (RTGS) dollárt, amelyet egyesek máris új valutaként tartanak számon.

RTGS dollár?

Ez nem egy olyan kifejezés, amely könnyen kiejthető, de a kezdőbetűk ismerősen csengenek a zimbabweiek számára, akik a bankszámlájukra elektronikusan átutalt pénz leírására ugyanezt a mozaikszót használják.

Az ország népe az amerikai dollár mellett más külföldi pénznemben is fizethet az árukért és szolgáltatásokért – ilyen például a dél-afrikai rand -, továbbá bankkártyával, mobiltelefonos alkalmazással, illetve a már fent említett kötvényjegyekkel. Azonban ezen fizetési módok mindegyike eltérő árfolyamon fut, ami azt jelenti, hogy az ügyfeleknek néha különböző árat számítanak fel ugyanazért a dologért attól függően, hogy milyen fizetési módot választanak.

Az RTGS dollár ezeket hivatott egységesíteni, illetve biztosítani, hogy ugyanaz az áru vagy szolgáltatás ugyanannyit ér, bármivel is fizessenek érte.

Lényeges momentum, hogy a kormány lemondott arról, hogy a kötvényjegy és az amerikai dollár azonos értékű legyen. Most azt mondja, hogy a piac határozza meg az RTGS dollár értékét az amerikai dollárral szemben.

A zimbabwei tartalékbank kormányzója, John Mangudya 2019. február 20-án Hararéban monetáris politikai döntéseket jelentett be, köztük az RTGS dollár bevezetését. (EPA / AARON UFUMELI)

Mitől valuta egy valuta?

Bár az újságírók és kommentátorok már új valutaként utalnak az RTGS dollárra, a kormány egyelőre óvakodik ezt a kifejezést használni. A zimbabwei dollárnak ugyanis olyan homályos története van, hogy a kormány vonakodik attól, hogy az emberek úgy gondolják, visszatér az annál alkalmazott politikájához.

A valuta széles értelemben egy ország törvényes fizetőeszköze, azaz hivatalos pénze, amelyért árukat és szolgáltatásokat lehet venni. Mostantól kezdve a kormány azt akarja, hogy az árakat RTGS dollárban adják meg, az embereknek pedig meg kell tanulniuk használni az RTGS-ben denominált különböző fizetési módokat.

Tehát az új zimbabwei pénznem olyan, mint egy hivatalos valuta, ugyanakkor nem akarnak “RTGS dollár” felirattal ellátott bankjegyeket és érméket nyomni, továbbá az új pénzt nem lehet használni az országon kívül.

Mennyibe kerül egy RTGS dollár?

A kormány azt mondta, hogy az RTGS dollár árát a piac határozza meg. A kezdeti javaslat az volt, hogy a jegybank 2,5 RTGS dollárért váltson át egy amerikai dollárt a kereskedelmi bankoknak, azonban ez lényegesen kisebb volt, mint a kötvényjegyek feketepiaci árfolyama (több, mint 3,5 dollár).

Ha azt akarják, hogy az RTGS dollár valóban, beavatkozás nélkül működjön, akkor a feketepiacot teljesen meg kellene szüntetni.

Hogyan hat ez a hétköznapi vásárlókra?

Ezen a ponton ezt még nehéz megmondani. A kormány reméli, hogy a dolgok egyszerűbbé válnak számukra, mivel a különféle pénznemek és fizetési módok szerinti árkülönbözetek nem lesznek többé.

A vezetés emellett bizakodó a tekintetben, hogy az RTGS dollárnak köszönhetően az árak stagnálni vagy akár még csökkenni is fognak, lévén az új pénz stabilitást és kiszámíthatóságot hoz a piacra.

Ez megoldja Zimbabwe problémáit?

Zimbabwét évek óta sújtja az emelkedő infláció és az államadósság növekvő szintje. “Ha az RTGS dollár a megoldás, akkor a kormány hibásan diagnosztizálja a gondot” – fogalmazott Nkosana Moyo, aki azt állítja, hogy a probléma középpontjában a gyenge gazdaságirányítás áll, és inkább a kormányzati kiadásokat kellene megfékezni.

Forrás: IMF / Zimbabwei tartalékbank / BBC / Kitekintő

Mthuli Ncube pénzügyminiszter azonban kitart amellett, hogy a tavalyi költségvetésben bevezetett megszorító intézkedések igenis működnek, és az állami bevétel növekszik.

“Mindaddig, amíg a kormány nem próbál meg belepiszkálni az RTGS dollár árfolyamába, ez egy helyes irányba tett lépés” – mondta el a téma kapcsán Charlie Robertson, a Renaissance Capital egyik közgazdásza. “Azonban mivel ismerjük Zimbabwe eddigi kálváriáját a valutákkal, sok időbe telik, míg az RTGS dollár elnyeri az emberek bizalmát” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: BBC / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »