Csak olaj a tűzre Koszovó Interpol-tagsági kérelme

Koszovó ismét beadta csatlakozási kérelmét az Interpol nemzetközi rendőri szervezethez, Szerbia pedig újabb hadjáratot indított Pristina felvétele ellen.

Koszovónak legutóbb a tavalyi év végén nyílt lehetősége arra, hogy felvételt nyerjen a nemzetközi rendőri szervezetbe, ám Szerbia ezt sikeres lobbizással megakadályozta. Válaszul erre Pristina százszázalékos vámot vetett ki a szerbiai árukra, és az intézkedést – Washington és Brüsszel bírálata ellenére – azóta sem vonta vissza, sőt Ramush Haradinaj kormányfő kijelentette: a százszázalékos vám mindaddig megmarad, amíg Szerbia el nem ismeri Koszovó függetlenségét.

A sikertelen próbálkozás után, február végén Pristina ismét kérte a felvételét az Interpolba. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter erre azonnal levélben fordult a szervezet elnökéhez és főtitkárához, amelyben arra kéri őket, hogy ne foglalkozzanak a koszovói kérelemmel. Felhívta a figyelmet arra, hogy semmi sem változott az Interpol Dubajban megtartott novemberi közgyűlése óta, és mivel nincsenek új elemek a koszovói beadványban, nincs szükség ismét tárgyalni a felvételről.

Koszovó már 2010-ben és 2015-ben is kezdeményezte felvételét az Interpolba, de mindeddig nem volt meg a szükséges kétharmados támogatottsága. A kérvényt 2017-ben is beadták, ám azonnal vissza is vonták, mert még a közgyűlés előtt bizonyossá vált, hogy nem fogja elég ország támogatni azt.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A világ valamivel több mint száz országa független államként ismeri el Koszovót, ám az Európai Unió öt tagországa – Spanyolország, Szlovákia, Románia, Görögország, Ciprus -, valamint Oroszország és Kína szerint sem önálló országról van szó, ezért akadályozzák felvételét a nemzetközi szervezetekbe.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »