Rekordszámú jelölt indul az ukrán elnökválasztáson

Minden idők legtöbb indulóját, 44 jelöltet regisztrált a március 31-i elnökválasztásra az ukrán központi választási bizottság – számolt be pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál. A testület pénteki ülésén tett erről jelentést, miután hivatalosan lezárta a jelöltek regisztrálását.

Összesen 94-en nyújtották be a kérelmüket, míg az előző elnökválasztáskor, 2014-ben csak 53-an kérték regisztrálásukat elnökjelöltként. Idén ötven pályázót utasítottak el. Tetyana Szlipacsuk, a központi választási bizottság elnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy zömében – 47 esetben – a letétbe helyezendő 2,5 millió hrivnya (mintegy 25,8 millió forint) hiánya miatt utasította el a testület a jelölt regisztrálását. Hozzátette, hogy a korrupció elleni küzdelemben illetékes állami ügynökség a regisztrált 44 jelölt közül 43 vagyonnyilatkozatában talált valamilyen pótolandó hiányosságot.

Megjegyezte, hogy egy másik rekordot is felállítottak idén: a bizottság már most 138 civil szervezetet regisztrált hivatalos választási megfigyelőként az elnökválasztásra, míg 2014-ben ezeknek a szervezeteknek a száma mindössze tíz volt.

A 44 hivatalos elnökjelölt közül 40 férfi és négy nő, átlagéletkoruk 50 év. Tizenhatan közülük jelenleg parlamenti képviselők. Húsz jelölt indul függetlenként és 24 valamely párt jelöltjeként. Egyébként Petro Porosenko ukrán elnök is független jelöltként indul újra az államfői posztért.

A legfrissebb, a héten publikált – és négy közvélemény-kutató intézet, a Rejting, a Jaremenko, az Info Szapiensz és a Szocialnij Monitoring által közösen végzett – felmérés eredménye szerint a népszerűségi lista első helyén jelenleg Volodimir Zelenszkij humorista, színész áll, akire a biztos választók 21,9 százaléka készül szavazni. A második Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje 19,2 százalékkal, a harmadik Porosenko hivatalban lévő elnök 14,8, a negyedik Jurij Bojko volt Janukovics-párti politikus 10,4, az ötödik Anatolij Hricenko volt védelmi miniszter 8,4 és a hatodik Oleh Ljasko, a Radikális Párt vezetője 6,5 százalékkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »